Počela obnova kanala u Ugljeviku: Potpuno uređenje korita Janje do sljedećeg ljeta

U opštini Ugljevik u toku je uređenje korita rijeke Janje, vrijednosti oko 2.700.000 evra.

Počela obnova kanala u Ugljeviku: Potpuno uređenje korita Janje do sljedećeg ljeta

Projekat koji bi trebalo da bude završen do 1. juna iduće godine, finansiran je iz pretpristupnih fondova Evropske unije. Kako odmiču radovi, tako se smanjuje zabrinutost 110 porodica koje su pretrpjele ogromnu štetu u poplavama 2014. godine.

Mještani Ugljevika pokrenuli su odmah nakon posljednjih poplava inicijativu i peticiju za realizaciju ovog projekta. Upozoravali su da postoji opasnost da svaka obilnija kiša poplavi njihove stambene i poslovne objekte.

- Još se nismo oporavili, niti sanirali štete od vodene stihije. Voda nam je ušla u kuće, vlage se ni danas ne možemo riješiti. Sada ćemo mirnije spavati. I mi, i buduće generacije. Ovo je projekat od ogromnog značaja za nas - kaže Blaško Petrović.

I Ugljevičanin Božo Džuveleković ističe da će uređenje korita doprinjeti i ljepšem izgledu ove lokalne zajednice.

- Sigurno će spriječiti nesavjesne građane da bacaju otpad u rijeku. Moramo preduzeti sve kako bismo zaštitili životnu sredinu - kaže Džuveleković.

Danijel Brnić, rukovodilac radova na gradilištu regulacije Janje Ugljevik kaže da vremenski uslovi otežavaju izvođenje radova po projektovanoj dinamici. On dodaje da radove usporavaju i neriješeni imovinsko - pravni odnosi.

- Tamo gdje je urađena eksproprijacija, radimo. Ali postoji jedan dio parcela na kojem još nisu završeni imovinsko - pravni odnosi. Nadamo se da će i to biti završeno - rekao je Brnić.

Korito Janje biće prošireno na 12 metara, a u obaloutvrde utrošeno je 9.000 kubika betona.

- Radovi se finansiraju iz IPA sredstava. Vlada RS je iznašla mogućnost da sa Evropskom komisijom realizuje ovaj projekat. Regulacijom korita Janje dužine 3,8 kilometara biće ovo područje zaštićeno od stogodišnje vode - rekao je Čedomir Stojanović, pomoćnik ministra za vodoprivredu.

Nakon uređenja korita Janje, opština Ugljevik, koja je za rješavanje imovinsko - pravnih odnosa izdvojila oko 200.000 maraka, planira da obezbjedi sredstva i za uređenje staze duž cijele dionice.

Šef Kabineta načelnika opštine Ugljevik Radoslav Ostojić kaže će za izgradnju biciklističke staze, sađenje drvodreda, postavljanje klupa i rasvjete, biti potrebno oko 500.000 KM te da će ova sredstva biti planirana u budžetu za 2019. godinu.

Mještani Ugljevika pokrenuli su inicijativu, a Skupština opštine donjela odluku da se nakon uređenja korita Janje duž 3,8 kilometara, projekat nastavi i nizvodno do Suvog polja. Vlada Srpske bi obezbjedila novac, a opština projektnu dokumentaciju i eksproprijaciju zemljišta.

Projekti u Srpskoj

Iz IPA sredstava u Srpskoj se realizuje još nekoliko projekata. Prije sedam dana otvoren je tender za uređenje korita rijeke Janje kod Novog naselja Janja u dužini od četiri kilometra, a raspisan je i tender u Zvorniku i Bratuncu za uređenje Sapne, zaštitu od Drine i uređenje korita Križevice. Ovim projektima imovina mještana će biti zaštićena od eventualnih poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA