FOTO/VIDEO Etno selo "Stanišići", dragulj turizma Semberije

  • TURIZAM
  • 29. Jul 2018.

Nostalgija za rodnim krajem pretočila se u ideju da sembersku ravnicu oplemeni planinskim ambijentom Opštine Vareš i sela Brgule iz kojeg potiče loza Stanišići…

Te 2003. godine, pomoću kartonske kutije, Boris Stanišić je napravio prvobitnu maketu kako bi arhitekti objasnio sopstvenu viziju izgleda restorana "Konoba". Nakon njene izrade ovaj etno kutak odmah je zainteresovao svojim izgledom putnike prolaznike, koji su u velikoj mjeri počeli da svraćaju u restoran. Uz dobru gastro ponudu i prijatnu atmosferu imali su predivan pogled na vještačko jezero, staru vodenicu, vještačko brdo sa zvonikom i par drvenih kućica, autentičnog izgleda.

Ta potreba da sačuva svoje rodno ognjište, ne samo u srcu, prezimenu koje nosi i u svom potomstvu, otjelotvorila se u Etno selo "Stanišići", koje je nakon 15 godina uspješnog rada steklo epitet - dragulj domaćeg turizma ne samo Semberije nego i šire.

A vlasnik ovog etno dragulja, Boris Stanišić ga je filigranski sve ove godine vješto brusio i na taj način, u svakom novom objektu i dokupljenom komadu zemlje utkao, ne samo svoje djetinjstvo i mladost, nego i istoriju i bogatu tradiciju svoga naroda.

I kao svako napredno selo i domaćinstvo, tako se i Stanišićevo selo širilo restauracijom više od dvdesetak drvenih kuća, u kojima je posjetiocima bio dostupan, na životvoran način, ljetopis proživljenog njenih prvobitnih vlasnika, a kroz to i sam način života i običaji prohujalih vremena.

Iako su neke od njih komercijalizovane, pojedine su poslužile kao muzejski eksponati u kojima se čuvaju stari zanati i stare narodne vještine, poput, predenja, tkanja, ručnog veza, kovanja i mnogih drugih.

Zanimljivo, da svaka od tih drvenih kuća ima ime, prezime, mjesto iz kojeg potiče i glavne odlike te familije ili, pak, neka zanimljiva priča koja se vezuje za tu porodicu, tako da svako od posjetioca može steći utisak da nije došao u klasično turističko mjesto, nego u životvorni predio gdje se prošlost prepliće sa sadašnjim vremenom.

U toj jednostavnosti prikazivanja života svoga zavičaja, Boris Stanišić, ujedno je pratio i sam razvoj sela, tako što je postepeno nadograđivao ambijent određenim modernim detaljima koji su danas neophodni u turističkoj ponudi.

Iako je Hotel "Pirg" u arhitektonskom smislu srednjovjekovno zdanje, izgrađeno po uzoru Kule Svetoga Save sa Hilandara, istovremeno je rangiran kao hotel visoke kategorije koji nudi kompletan ugođaj za svakog gosta.

Zanimljiva je priča vlasnika sela vezana za izgradnju ovog zdanja. Prema njegovim riječima, Stanišići vode porijeklo od Vasojevića koji su rodovski povezani sa slavnom lozom Nemanjića. iz tih razloga, kao dug prvom srpskom Prosvetitelju i svim Nemanjićima, Boris Stanišić gradi repliku Hilandarske kule, a manastir Svetog Nikole postavlja na istoj razdaljini kao što je na Hilandaru manastirska larva udaljena od savine kule.

Jezero koje dijeli manastir od hotela "Pirg" u obliku je krsta, kao i mnogi drugi objekti u etno kompleksu, počev od restorana "Konoba", do restorana "Ellas", što ukazuje na duhovnost koje dominira, ne samo u pomenutim objektima, nego i u manastirskom kompleksu, ljetnom amfiteatru, Nojevoj barci, smještenoj na trećem vještačkom jezeru.

Ovo jezerce je opasano prugom za električni vozić namjenjen turistima za razgledanje panorame i početnom i krajnjom čuvenom stanicom Podlugovi, opet izgrađenom po motivima iz vlasnikovog djetinsjtva i mladosti.

Stanišić je, radujući se svakom novom dijelu etno kompleksa, došao na ideju da na semberskoj ravnici napravi moderni restoranski kompleks u helenskom maniru, restoran "Ellas" koji će biti okružen sportskim terenima za razne vidove sportova i posebnim kutkom za najmlađe posjetioce - igraonicu sa raznovrsnim sadržajem.

Slavenski duh nije ga napuštao svo vrijeme, što se nabolje ogleda u arhitektonskom velelepnom zdanju tri moderna svečana salona: Moskva, Volga i Sankt Peterburg. Ovaj kompleks je izgrađen po najvišim svjetskim standardima i prilagođen je raznim namjenama od organizovanja svečanosti do naučnih skupova i sajmova. Dio te jedinstvene cjeline, zajedno sa svečanim salonima, čini luksuzno opremljen - Hotel "Ras".

Kada jednom zakorači u Etno selo "Stanišići" svakom gostu postane jasno da su mogućnosti na ovom mjestu mnogobrojne i da se od ulazne kapije svakom posjetiocu one postepeno otkrivaju, bilo da korača mnogobrojnim popločanim stazama i prelazi preko interesantnih kamenih i visećih mostova, ili da plovi u čamcima na vještačkim jezerima i vozi se atraktivnim vozićem.

Da bi se sva čula zadovoljio, Etno selo "Stanišići" nudi mogućnost modernog odmora u vidu novoizgrađenog Velnes centra "Leonida" koji sadrži sve vidove relaksacije duše i tijela, od saune, parnog i turskog kupatila, zatvorenog bazena, solarijuma, velnes i spa rituala, razne masaže i tretmane za tijelo, do frizerskog i kozmetičkog salona.

Ono što je važno naglasiti jeste povezanost toplom vezom Velnes centra sa hotelom "Ras", što dovoljno govori, koliko su domaćini mislili na svaki detalj kako bi svojim gostima omogućili vrhunski i kompletan ugođaj.

Sve ove godine se polaže mnogo pažnje na gastro ponudu u Etno selu "Stanišići" koja je internacionalnog karaktera, svakom posjetiocu dostupno je od nacionalne kuhinje do inostranih specijaliteta, kako bi zadovoljili ukuse i najzahtijevnijih sladokusaca.

Sama činjenica da ovo mjesto godišnje posjeti preko milion turista iz zemlje i svijeta, govori da se ni u kom smislu ponuda ne može ograničavati i da joj glavna osobina mora biti raznovrsnost.

Osim degustacije, razgledanja, raznih vidova rekreacije, svako ko poželi da ponese sa sobom osim lijepih sjećanja i po neki suvenir naće se u pravoj nedoumici šta pazariti u suvenirnici koja zaista ima bogatu ponudu ukrasnih i upotrebljivih predmeta, obilježenih sa logom etno sela.

Sadržaj ovog etno kompleksa, jedinstvenog u našoj zemlji u svakom pogledu je usklađen i plijeni pažnjom sve ove godine mnogobrojne posjetioce.

Etno priča Borisa Stanišića koja se prostirala na početnih tri dunuma, a današnjih 15 hektara nije samo ispunjena mnogobrojnim arhitektonskim zdanjima, zanimljivim objektima i višenamjenskim sadržajima, već je i vješto dekorisana bogatom hortikulturom koja je oplemenila čitav kompleks, ali i ove godine upotpunjena novim načinom razgledanja etno sela u vidu turističkog audio vodiča, preko kojeg svaki gost ima priliku da lično sluša vlasnika Borisa Stanišića koji kao narator hroničarski opisuje razvoj etno kompleksa i sadržaja u njemu.

Jedno je sigurno, ambijent Etno sela "Stanišići" predstavlja most između prošlosti i sadašnjosti, između jednostavnosti i kompleksnosti, a recept dugogodišnjeg liderstva u domaćem turizmu krije se, ne samo u posvećenom radu njenog idejnog tvorca, nego i njegove komletne porodice, jer Borisovih sedmoro djece i supruga Sanja složno sve ove godine neimarskim elanom gradi i izgrađuje svoj etno zavičaj, sa vizijom da i narednih godina ga proširuje na još 20 već obezbjeđenih dunuma zemlje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA