Vrelo ljeto ugrožava Olimpijske igre

Opasni toplotni talas koji je ove sedmice zahvatio Japan naveo je mnoge stanovnike Tokija da se zapitaju da li je bila mudra odluka da se Olimpijske igre u ovom gradu 2020. godine zakažu za jul i avgust.

Vrelo ljeto ugrožava Olimpijske igre

Spasioci su juče u Tokiju odgovorili na više od 3.000 poziva, čime je nadmašen rekord od 2.900 pozova tokom prethodnog dana.

U bolnice je prebačeno 317 osoba. Olimpijske igre biće održane od 24. jula do 9. avgusta, kada tempereatura u centru grada može da premaši 35 stepeni Celzijusovih.

U prijavi Tokija za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine pisalo je:

"Prijatni vremenski uslovi u ovo doba godine biće idealni za atletičare. Svako ko je proveo ljeto u Tokiju zna da to nije nužno slučaj, prenio je AFP. Stručnjaci su upozorili da je rizik od toplotnog udara u Tokiju porastao u prethodnim godinama i da će veliko takmičenje biti održano u uslovima pod kojima sportske aktivnosti u normalnim okolnostima treba da budu obustavljene.

"Ako će ovako biti tokom Olimpijskih igara, onda će to biti opasno", rekao je kancelarijski radnik u Tokiju Akira Nišino.

Devet ljudi umrlo je juče u Japanu od posljedica visoke temperature, koja je u centralnom dijelu zemlje dostigla 40,7 stepeni Celzijusovih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA