Povećan broj pacijenata sa ujedom stršljena

U domovima zdravlja u RS u posljednjih mjesec dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog ujeda insekata, pogotovo stršljenova. Iz Doma zdravlja Bijeljina ističu da nemaju evidentiran tačan broj pacijenata sa ujedom stršljena, ali da je u posljednje vrijeme broj veći nego inače.

Povećan broj pacijenata sa ujedom stršljena

U domovima zdravlja u RS u posljednjih mjesec dana povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog ujeda insekata, pogotovo stršljenova.

Naime, pojačana pojava ovih opakih insekata izaziva strah i paniku kod ljudi, pogotovo onih koji su skloni alergijskim reakcijama.

Iz Doma zdravlja Bijeljina ističu da nemaju evidentiran tačan broj pacijenata sa ujedom stršljena, ali da je u posljednje vrijeme broj veći nego inače.

"Povećan je broj pacijenta koji se u toku dana javljaju zbog ujeda stršljena", kazala je Dubravka Savić, načelnica Službe hitne pomoći Doma zdravlja Bijeljina, i dodala da svi pacijenti koje stršljen ugrize treba da se jave u Hitnu pomoć, bez obzira na to da li su alergični ili ne.

"Ukoliko pacijenti znaju da su alergični, treba odmah da se jave ljekaru i da obavezno uzmu tabletu, jer do pojave nekih alergijskih reakcije može da prođe i nekoliko sati", ističe Savićeva.

Iz Doma zdravlja Banjaluka ističu da je od početka godine do sada primljeno, pregledano i zbrinuto 127 pacijenata pod dijagnozom ujeda insekta stršljena, ose ili pčele.

"Pregledom mjesečne distribucije javljanja, utvrdili smo da je najveći broj pacijenata zatražio našu pomoć u junu, njih 48, u julu 37, te iako je početak avgusta, imamo već 23 pacijenta, što se može objasniti većim brojem insekata u ljetnom periodu", kazali su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Iz Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo kazali su da se od početka godine javilo 713 pacijenata zbog uboda stršljena i ose.

U preduzeću "Eko-bel" Banjaluka kazali su da je u posljednje vrijeme povećan broj zahtjeva građana za zaštitu od stršljenova.

"A to je upravo zato što je sada sezona njihove najveće aktivnosti, tako da dnevno imamo više od 20 prijava, a jedan od uzroka je svakako i strah ljudi, jer je prije dva mjeseca jedna osoba nastradala od ujedan stršljena", kazali su iz ove firme.

Dodaju da se trude da ekipe izlaze na teren u što kraćem periodu, ali kako kažu, poziva je mnogo, tako da moraju da prolongiraju dan ili dva.

"Cijena naših usluge je od 50 KM pa naviše, zavisi od obima posla", kazali su iz "Eko-bela" i dodali da gnijezda stršljenova znaju biti pod krovom, na tavanu, na teško dostupnim mjestima, pa je iz tog razloga ovo jedna od njihovih skupljih usluga.

Iz ovog preduzeća govore da ljudi samoinicijativno pokušavaju uklanjati gnijezda stršljenova te da ne treba to da rade, jer ovo su vrlo agresivni insekti i to uklanjanje može da bude veoma opasno.

Duško R. iz banjalučkog naselja Lauš ističe da je primijetio da stršljenova ove godine ima više nego inače.

"Nedavno mi se na krovu kuće pojavilo gnijezdo stršljenova", govori on i kaže da je zvao ekipu "Eko-bela", jer nije htio da rizikuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA