Apel poslodavcima zbog vrućina: Zamijenite ljude mašinama ili uvedite dodatnu radnu snagu

Iz Inspektorata RS apeluje na poslodavce da preraspodjelom radnog vremena zaštite radnike koji rade na otvorenom, izloženi suncu i visokim temperaturama, s obzirom da u ljetnim mjesecima radnici koji obavljaju poslove na otvorenom, kao što su poslovi u građevinarstvu, rade u nepovoljnim uslovima.

Apel poslodavcima zbog vrućina: Zamijenite ljude mašinama ili uvedite dodatnu radnu snagu
- S ciljem zaštite zdravlja i bezbjednosti radnika na radu, poslodavac može organizovati rad u fazama, u jutarnjim i večernjim časovima i primijeniti niz organizacionih mjera kako ne bi došlo do obolijevanja zaposlenih. Preporuka poslodavcima je da prilagode radni proces psihofizičkim mogućnostima zaposlenih, s obzirom na vremenske uslove, preduzimanjem mjera kao što su zamjena težeg fizičkog rada mašinama i alatima, ukoliko je moguće,rotacijom poslova,obezbjeđivanjem odgovarajuće prostorija za odmor gdje zaposleni mogu da se sklone od sunca. Takođe, treba izbjegavati rad u najtoplijem dijelu dana, organizovati smjene i češće pauze uz obezbeđivanje velikih količina tečnosti,uvoditi dodatnu radnu snagu - naglašavaju u Inspektoratu RS.

Zakonom o radu definisana je mogućnost da se, ako priroda i potrebe posla zahtjevaju, puno radno vrijeme na pojedinim radnim mjestima može preraspodjeliti tako da u jednom dijelu godine bude duže, a u drugom dijelu srazmjerno kraće, s tim da u toku kalendarske godine ne može iznositi više od 40 časova prosječno sedmično.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA