FOTO Dani meda, najslađa manifestacija Pantelinskih dana

  • TURIZAM
  • 20. Aug 2018.

Pantelinski dani u Bijeljini su iznjedrili mnoge manifestacije koje su sada već postale tradicionalne. Turisiti koji početkom avgusta posjete ovaj semberski grad, već su navikli na mnogobrojne sadržaje. Svaki od njih, na svoj način promoviše dio tradicije i kulture ovog kraja.

Jedna od manifestacija koja je već slobodno možemo reći postala tradicionalna su Dani meda, koji su do sada održani 14 puta. Sve je počelo tako što su u Udruženju pčelara Semberija došli na ideju da povodom Svetog Pantelejmona naprave izložbu.

Prve godine ova trodnevna manifestacija je održana u gradskom parku, a nakon toga seli se u mali parkić ispred Narodne biblioteke „Filip Višnjić", u sami centar grada.

Svake godine, pored semberskih pčelara, svoje štandove postavi petnaestak njih iz BiH i susjedne Srbije.

Pčelarstvo je uglavnom porodični posao, mnogima je od hobija postao i pravo zanimanje, a osim meda, na štandovima su sve više u ponudi i proizvodi od meda - propolis, vosak, medovača, kozmetički program...

Dani meda su manifestacija na kojoj se može kupiti pravi domaći med. Takođe, kupci mogu lično upoznati prčelare. Proizvođači meda na ovaj način najbrže dolaze do kupaca, a kvalitetnim proizvodima se lakše probijaju na tržištu, jer je preporuka „od usta do usta" najbolji marketing.

Kako kažu izlagači, reakcije posjetilaca su dobre, sa svima se ispričaju, upoznaju šta je med, zašto su dobri proizvodi od meda, šta sadrže... Prethodnih godina izlagači su postavili i košnicu sa pčelama, pa se kroz staklo moglo vidjeti kako pčelice vrijedno rade.

Manifestaciju posjete i strane delegacije koje su gosti Bijeljine za vrijeme Pantelinskih dana, a odavde ponesu najkvalitetnije proizvode koji predstavljaju naš grad.

Pčelinji i biljni proizvodi porodice Janković iz Modriče su već godinama dio ponude na Danima meda. U ovoj osmočlanoj porodici se 26 godina bave pčelarstvom, od toga 15 godina profesionalno, a sada je to porodični posao.

Uz sina diplomiranog biologa i kćerku magistra farmacije proširili su ponudu, i svake godine na Danima meda ponude nešo novo, kvalitetno, jedinstveno. Već su stekli svoje stalne mušterije u Bijeljini, koji svake godine dolaze i traže baš njih, a ovakva druženja neće propuštati ni narednih godina.

I Danica Lacković iz Klenja (Srbija) je svake godine gošća Bijeljine na Danima meda. Njena porodica se pčelarstvom bavi već 100 godina, ovaj posao se prenosi sa koljena na koljeno već četiri generacije. Na njenom štandu je i diploma za kvalitet iz 1934. godine, a njihovi proizvodi dobijaju nagrade na izložbama širom regiona.

Osim iskusnih pčelara i izlagača, svake godine se na Danima meda pojavljuju i novi, koji osim predstavljanja svojih proizvoda, unose i novine u načinu izlaganja.

Mladen Tešić iz Pčelinjaka Tešić iz Donje Trnove predstavlja proizvode tek dvije godine, ali već ima zapažene nastupe sa zanimljivim štandom. Otac i brat su zaduženi za pčelinjak, a on za marketing i prezentaciju. Ovakva podjela posla se pokazala kao dobitna kombinacija. Kada je prvi put došao na Dane meda iznenadio se lijepim prijemom, a i posjetiocima je bio zanimljiv kao najmlađi pčelar.

Milorad Jović iz Bijeljine svoj štand je napravio od velikog starog bureta za rakiju. Priča da svako ko je jednom od njega kupio med dolazi ponovo, a ovakve izložbe su odlične, ne zbog zarade, već zbog druženja i prilike da popričate sa prolaznicima

Svako od izlagača će vrlo rado popričati sa vama, ponuditi da probate nešto od proizvoda, posavjetovati kako da prepoznate loš i industrijski med, ali i upoznati sa blagodetima ove super hrane za koju kažu da je i hrana i lijek. Između štandova su postavljene i fotografije sa prethodnih izložbi, a obilazak štandova i ćaskanje sa pčelarima će propratiti i prijatno zujanje pčelica koje se ne odvajaju od svojih proizvoda.

Sekretar udruženja pčelara Semberija Milorad Tešić kaže da će Dani meda sasvim sigurno ostati dio Pantelinskih dana, i otvoreni za sve koji žele da se predstave. Lokaciju neće mijenjati, ali će ponuda sasvim sigurno biti sve veća, a štandovi sve zanimljiviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    9°C
  • 14:00

    11°C
  • 17:00

    13°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

164 cm

Promjena: 7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI