Četiri zvezdice za Renault Fluence ZE

Električno pogonjeni Renault Fluence ZE je na upravo završenim Euro NCAP testovima sigurnosti ocenjen sa četiri zvezdice. Razlog za izostanak maksimalne ocene, na koju smo navikli kada je Renault u pitanju, je nedovoljno dobar vazdušni jastuk za vozača.

Četiri zvezdice za Renault Fluence ZE
Putnička ćelija prilikom frontalnog udesa je bila veoma čvrtsta, ali je uočen problem sa nedovoljnim pritiskom u vazdušnom jastuku vozača što je omogućilo da glava vozača udari u upravljač i pored aktiviranog vazdušnog jastuka. Renault je obavestio Euro NCAP da istražuju zašto se to desilo i kako da spreče ovakvu situaciju. Pojedine strukture komandne table predstavljaju potencijalnu opasnost za kolena i karlice vozača i suvozača. Prilikom bočnog udesa, automobil je pružio adekvatnu zaštitu, dok je prilikom bočnog udarca u stub uočena loša zaštita grudnog koša. Problema sa električnim pogonom nije bilo. Ocena 72%.

Na testu bezbednosti dece putnika Fluence ZE je dobio maksimalnu ocenu kada je u pitanju dete starosti 3 godine, dok je bezbedost deteta starosti 18 meseci bila tek nešto manja od maksimalne. Ocena 83%.

Zaštita glava pešaka je mahom loša, bez obzira da li je u pitanju odrasla osoba ili dete. Branik nudi dobru zaštitu nogu što je ocenjenom maksimalnom ocenom. Ocena 37%.

Renault isporučuje ESP u sklopu standardne opreme, dok je upozorenje za pojaseve samo za vozača i suvozača. Ograničenje brzine je opciono u nekim varijantama, ali je NCAP ocenio da će biti isporučen dovoljan broj vozila sa ovim sistemom u EU da bi ga okarakterisao kao serijskog. Ocena 84%.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA