Lijekovi za snižavanje holesterola su sigurni

Istraživanja pokazuju da su lijekovi za snižavanje holesterola, sada u širokoj primjeni već više od 10 godina, korisni te da njihova dugotrajna upotreba ne nosi neke ozbiljnije rizike primjerice od pojave raka.

Lijekovi za snižavanje holesterola su sigurni

Rezultati velikog britanskog kliničkog istraživanja u kojem je 11 godina praćeno oko 20.000 pacijenata koji uzimaju statine kako bi smanjili holesterol, a time i rizike od srčanog ili moždanog udara, pokazuju da je dugotrajna primjena tih lijekova sigurna.

Statini nisu lijekovi bez ikakvih nuspojava jer mogu izazvati mučninu, bolove u mišićima i povremena oštećenja jetre i bubrega, no istraživanjem nije utvrđeno da povećavaju rizik smrtnosti od nevaskularnih bolesti ili povećavaju izglede za razvoj raka.

"Trajna korist i dokazi dugoročne sigurnosti lijeka iznimni su", kazao je Richard Bulbulia sa univerziteta u Oxfordu koji je vodio istraživanje.

"Ovo uklanja brigu i liječnici mogu biti sigurni u dugoročnu sigurnost ovog lijeka koji spašava živote pacijentima s povišenim rizikom za razvoj bolesti kardiovaskularnog sistema", ocijenili su Payal Kohli iChristopher Cannon iz bostonske bolnice Brigham, komentirajući rezultate objavljene u britanskom medicinskom časopisu The Lancet.

Istraživanjem je utvrđeno da je postignuto 23%-tno smanjenje broja srčanih i moždanih udara te bolesti krvnih žila nakon 5 godina uzimanja lijeka, a u sljedećih 6 godina postignuti su se rezultati održali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA