FOTO Najvažnije je biti zaljubljen u ono što radiš!

  • TURIZAM
  • 30. Aug 2018.

Dobrila Karišik je još jedna od vrijednih žena iz Udruženja žena sa invaliditetom "Impuls" koja je, došavši u Udruženje, otkrila neke nove talente u sebi, probudila kreativnost i krenula u avanturu izrade rukotvorina, tražeći na taj način svoje mjesto pod suncem, bez izgovora i razloga da odustane, stalno učeći nešto novo i usavršavajući ono što je već savladala.

U udruženju pronalazi sebe u tkanju i na radionicama šivenja. Sve je to za nju bilo lijepo i zanimljivo. Nakon toga pohađa i radionice izrade nakita što joj, kako kaže, posebno ide od ruke. Nikada nije odustala od onog što je već naučila, ali i dalje traži neke nove tehnike, znanja i radionice.

Pozitivna atmosfera koja vlada u Udruženju posebno joj prija i uživa u vremenu koje odvoji za druženje, ali i stvaranje novih rukotovrina.

Angažovanjem u Udruženju otvaraju se i nove prilike za plasman proizvoda, ali i za dodatne edukacije. Ovakve projekte sve žene u Udruženju, pa i Dobrila, vrlo rado prihvataju, jer nikada njihov stav nije bio da zbog toga što imaju invaliditet ne žele da rade.

Nekada ranije nije ni slutila da će izrada rukotvorina biti dio njeng života, kao i sve žene, od majke i bake je naučila da veze, izrađivala je tapiserije, ali je ništa od toga nije privlačilo kao ovo što sada radi.

Prvi susret sa razbojem bio je pun nepovjerenja, mislila je da neće savladati tehniku tkanja i da će namučiti ljude oko sebe koji su pokušavali da joj pomognu i da je nauče. Međutim, tkanje je postalo jedna od njenih omiljenih aktivnosti.

Kao nezposlena majka dvoje djece, sa suprugom koji je takođe bez posla, stalno nalazi nove varnice koje je podstiču da ide dalje, tjeraju je da ne stane. Djeca koja dobro uče su njen najveći podstrek, a ona kao majka želi da im pomogne.

A oni koji kupuju njene radove su oduševljeni. Kad vide šta sve ženske ruke mogu da naprave, i kada odaberu neki komad koji im se dopada, obično se ubrzo vraćaju, preporučuju drugima, i tako se stalno širi broj onih koji su ljubitelji pravih vrijednosti, rukotvorina koje nastaju u rukama vrijednih i talentovanih žena kao što je i Dobrila.

Prodaja u inostrantsvo je, na žalost, još uvijek neizvjesna, ali na svu sreću sve je više naših ljudi koji kada dolaze u rodni grad imaju priliku da vide neke od radova, zainteresujuju se, a onda kada nešto od toga i kupe. Ta mala umjetnička djela pređu i nekoliko hiljada kilometara i sa sobom ponesu dio ovog kraja i svega uloženog u njegovu izradu - energije, vremena, talenta, ljubavi...

Dobrila je sigurna da će rad i trud koji ulaže doći do izražaja u budućem vremenu, a trudi se da sve što istka bude komercijalno i osavremenjeno, bilo da je prilagođeno svakodnevnoj upotrebi, ili modni dodatak koji je u trendu.

Oko svega ima dosta rada, nije bitno samo sjesti i tkati, treba biti koncentrisan, kreativan, i napraviti proizvod koji vrijedi.

Osim tkanja, Dobrila se pronašla u izradi nakita, posebno joj je bliska izrada od fimo mase gdje može da iskaže kreativnost, pokaže koliko je sebe u to uložila, a sama izrada nakita je opuštajuća.

Naravno, ovdje ne staje, interesuju je i slikanje na staklu i svili, kao i fotografija, a sasvim sigurno će, sa energijom i kreativnošću koju posjeduje, savladati i to.

I njena želja je da se proizvodi koje izrađuje nađu u suvenirinici u našem gradu, jer je to najbolji način da se ljudima koji dolaze predstavi, ne samo njen rad, već i naš grad i tradicija, i to kroz proizvode koji su originalni, ručno izrađeni i sasvim sigurno imaju veliku vrijednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    12°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

131 cm

Promjena: -5cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 12:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI