Na biračkom spisku za Bijeljinu 108.306 građana

Na biračkom spisku za Bijeljinu nalazi se 108.306 građana, izjavila je Srni član Gradske izborne komisije /GIK/ Dijana Savić Božić.

BIJELJINA

Ona podsjeća da se ovaj broj birača može povećati s obzirom da će maloljetna lica, koja do dana izbora napune 18 godina i dobiju dokumente kod nadležnog organa, moći da glasaju na opštim izborima 7. oktobra.

"U izbornoj jedinici Bijeljina određeno je 147 redovnih biračkih mjesta, s tim da pojedina biračka mjesta imaju više biračkih odbora, kojih je ukupno 180", navodi Božićeva.

Prema njenim riječima, jedno biračko mjesto za glasanje u odsustvu biće smješteno u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić", a biračko mjesto koje je na prethodnim izborima bilo smješteno u starom školskom objektu u Račanskoj ulici treba da bude smješteno u novoj školi na lokaciji u Ulici Josifa Marinkovića.

Još jedna promjena vezana za lokacije biračkih mjesta je novo biračko mjesto koje će biti smješteno u privatnom poslovnom prostoru u Ulici Filipa Višnjića broj 22.

"Mobilni timovi se formiraju na osnovu spiska starih i nemoćnih lica Centra za socijalni rad i lica u ustanovi gerijatrija i zatvora. Zbog povećanog broja lica na dostavljenim spiskovima još nije određen broj mobilnih timova", kaže Božićeva i podsjeća da su na prethodnim izborima u Bijeljini bila tri mobilna tima.

Krajnji rok za određivanje lokacija biračkih mjesta je 22. septembra.

"GIK Bijeljina tražila je od političkih subjekata da dostave prijedloge za posmatrače. Rok za ovu aktivnost je 15 dana prije dana izbora", dodala je Božićeva.

Prema njenim riječima, GIK je 7. septembra donijela odluku o imenovanju biračkih odbora, na osnovu prijedloga političkih subjekata za članove i zamjenike članova biračkih odbora, a predsjednike i njihove zamjenike izabrala je GIK Bijeljina.

"Prilikom imenovanja predsjednika i njihovih zamjenika primijenjeni su kriterijumi iz Izbornog zakona i Pravilnika o utvrđivanju kvalifikacija i postupku imenovanja članova biračkih odbora Centralne izborne komisije BiH, uz uvažavanje prijedloga političkih subjekata", ističe Božićeva.

Ona navodi da su pri tome poštovani principi multietičnosti i ravnopravne zastupljenosti polova i ostali principi propisani Izbornim zakonom.

Božićeva najavljuje da od 17. septembra počinje obuka i testiranje članova biračkih odbora.