Himna Crne Gore – ustati ili ne ustati, više nije pitanje!

Zakonska obaveza opština i javnih ustanova da istaknu državnu zastavu nije neuobičajena. Ali jeste ona koja građanima nalaže da stoje tokom izvođenja državne himne. Taj predlog crnogorska vlada utvrdila je u izmenama i dopunama Zakona o državnim simbolima i Danu državnosti.

Zanimljivosti

Oni koji ne ustanu na ovu himnu, mogli bi da plate kaznu od 300 do 2.000 evra. Predlog zakona obrazlaže crnogorski ministar kulture.

„Na taj način se u Crnoj Gori, kao i u svakoj drugoj državi, iskazuje poštovanje prema njenim državnim obeležjima i njenom identitetu. Obezbjeđuje se zaštita socio-kulturoloških okvira Crne Gore, njene tradicije i istorije", ističe Aleksandar Bogdanović, ministar kulture Crne Gore.

Očuvanje te tradicije i istorije - naši sagovornici smeštaju u kontekst odnosa Crne Gore i Srbije.

„Problem oko Crne Gore je što su se odnosi ponovo pogoršali i to je jako loše i onda se cela situacija oko himne na to reflektuje. Jer jednostavno problem u Crnoj Gori je što je dobar deo opozicije na nacionalnom nivou pa se dobar deo srpskog naroda doživljava kao politička opozicija", smatra novinar Zoran Panović.

„Bilo bi lepo da navedu u kojoj to demokratskoj evropskoj državi nekog kažnjavaju zbog stava o državnoj himni posebno koja je to takva država u Evropi ili svetu u kojoj je himna toliko kontroverzna", kaže istoričar Čedomir Antić.

Kontroverze nisu zaobišle ni himnu Srbije, tačnije odluku nekih da je ne pevaju. Tako je pre pet godina deo javnosti osudio fudbalera Adema Ljajića koji je ćutao tokom izvođenja himneBože pravde.

Za Zorana Panovića to nije merilo patriotizma, kao ni sedenje uz himnu koje bi susedi uskoro mogli da plate.

„Uterivati ljude u tom smislu da se na taj način odnose prema himni mislim da je malo birokratski, bitnije je za svaku državu da li njeni građani plaćaju porez nego da li na taj način reaguju na himnu", siguran je Panović.

Nove propise vlada susedne države donela je uoči prve zvanične utakmice između fudbalskih reprezentacija Crne Gore i Srbije u Podgorici koja se igra sutra.