Prečesto udaranje lopte glavom šteti mozgu

Prečesto udaranje nogometne lopte glavom može dovesti do ozljede mozga, kažu američki liječnici, koji su dokaze za tu tvrdnju otkrili računalnom tomografijom.

Prečesto udaranje lopte glavom šteti mozgu
Liječnici su na CT-u mozga podvrgli 32 nogometaša amatera i vidjeli oštećenja slična onima kakva se javljaju kod pacijenata s potresom mozga. Ipak, postoji i sigurna granica pri kojoj mozak nije ugrožen. Ona se vjerojatno se nalazi na 1.000 ili manje udaraca glavom na godinu, kažu američki sturučnjaci, upozoravajući da se to mora potvrditi dodatnim istraživanjima.

Često udaranje lopte glavom usmrtilo je nekadašnjeg engleskog reprezentativca i nogometaša West Bromwich AlbionaJeffa Astlea. On je umro 2002. u 59. godini, a po završetku karijere patio je od brojnih kognitivnih problema.

Patolog je kao uzrok smrti naveo degenerativnu bolest mozga uzrokovanu udaranjem glavom u teške kožne nogometne lopte. Iako su današnje lopte mnogo lakše od onih 60-ih godina, kada je Astle bio aktivan, svejedno mogu nanijeti udarac, kaže doktorMichael Lipton iz medicinskog centra Montefiore, univerzitetske bolnice pri medicinskom fakultetu Alberta Einsteina u New Yorku.

Lopte mogu putovati brzinom od 55 kilometara na sat u rekreativnom nogometu i dvostruko brže u profesionalnom. Tim doktora Liptona odlučio je istražiti koliki uticaj na mozak može imati čest kontakt lopte i glave. Na CT-u su bila 32 nogometaša doborovoljca koja su morali reći koliko često igraju glavom.Nogometaši koji su rekli da to rade često na CT-u su imali su očite znake blage ozljede mozga. Naučnici vjeruju da se ozljede akumuliraju s vremenom. Te su ozljede zabilježene samo kod onih igrača koji su kazali da su udarili loptu glavom više od 1.000 puta u godini dana.Iako to zvuči mnogo, to je svega nekoliko puta na dan u prosjeku za profesionalnog nogometaša.

No, ima i naučnika koje analiza doktora Liptona nije uvjerila.Dr.Andrew Rutherford sa univerziteta Keele u Engleskoj, koji godinama istražuje moguće ozljede nogometaša pri 'glavometu', kaže da je još nije pronašao dovoljno dokaza za takvu tvrdnju.On smatra da se većina trauma događa pri sudaru glavama igrača kada pokušavaju doći do lopte u zraku nego od samih kontakata glave i lopte.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA