Melanholiji evropski oskar

Film "Melanholija", danskog reditelja Larsa fon Trira, proglašen je najboljim evropskim filmom na 24. dodjeli nagrada Evropske filmske akademije, održanoj u subotu naveče u Berlinu.

Melanholiji evropski oskar
Lars fon Trir nije bio prisutan na dodjeli u Berlinu, pošto je odlučio da neće javno nastupati nakon što je proljetos izbačen s Filmskog festivala u Kanu zbog pronacističkih izjava.

Nagradu je u njegovo ime preuzela supruga Benta Frog.

U kategoriji najbolji evropski film 2011. godine bilo je nominovano još pet filmova, među kojima su "The artist" Mišela Hazanavisijusa, "Dječak s biciklom" braće Darden, "U boljem svijetu" Suzan Bir, "Kraljev govor" Toma Hupera, "Avr" Akija Kaurismakija.

Fon Trir je, međutim, izgubio u utrci za najboljeg reditelja, a pobijedila ga je sunarodnjakinja Suzan Bir za film "U boljem svijetu". Ovo ostvarenje dobitnik je i ovogodišnjeg "Oscara" za najbolji film na stranom jeziku. Najboljom glumicom proglašena je Tilda Svinton za ulogu u filmu "Moramo razgovarati o Kevinu", dok je nagrada za najboljeg glumca pripala Kolinu Firtu za "Kraljev govor", koji je za istu ulogu već nagrađen "Oscarom".

"Kraljev govor" dobio je i evropsku nagradu publike za najbolji film.

Nagradu za najbolji dokumentarac dobio je Vim Venders za "Pinu", a najboljim scenaristima proglašeni su Žan-Pijer i Luk Darden za "Dječaka s biciklom".

Priznanje za najboljeg montažera pripalo je Tariku Anvaru za montažu filma "Kraljev govor".

Najbolji evropski kompozitor je Ludovik Bours, koji je radio muziku za "The artist".

Režiserski trojac Tono Erando, Havier Mariskal i Fernando Trueba dobili su nagradu za najbolji animirani film "Chico & Rita".

Evropskog "Oscara" za najbolji kratki film dobilo je ostvarenje "The wholly family" Terija Gilijama.

Iako je za najbolje evropsko debitantsko ostvarenje bio nominovan srbijanski film "Tilva Roš" Nikole Ležaića, najboljim je proglašen "Adem" Hansa van Nufela.

U istoj kategoriji bilo je nominovano još pet autora, a ekipa "Tilve" prisustvovala je svečanosti proglašenja pobjednika i dodjeli nagrada u Berlinu.

Iako nisu osvojili nagradu, nominacija filma "Tilva Roš" predstavlja veliki uspjeh za reditelja Ležaića i cijelu filmsku ekipu, ali i za srpsku kinematografiju uopšte, budući da do sada nije mnogo filmova imalo priliku da se nađe među nominovanima za ovu značajnu evropsku nagradu.

Nagrada Evropske filmske akademije za životno djelo pripala je legendarnom britanskom i svjetskom reditelju Stivenu Frirsu.

Brojne glumačke aktere koji su prisustvovali dodjeli evropskih "Oscara" u Berlinu zabavljala je muzička zvijezda Šantel.

Činjenica da se svečana ceremonija dodjele evropskih "Oscara" po glamuru ne može uporediti sa prekookeanskim konkurentom, nikada nije mnogo zamarala čelnike i članove Evropske akademije, koji su još od osnivanja EFA prednost davali umjetnosti na filmu i ležernosti u načinu dodjeljivanja priznanja najboljima.

Svečana ceremonija dodjele nagrada EFA u Berlinu, u kojem je i sjedište Akademije, održava se svake druge godine, a u međuvremenu "putuje" od jednog do drugog evropskog grada i gdje god da se održava ima i neki specijalni lokalni ukus.

Evropske filmske nagrade svake godine dodjeljuje Evropska filmska akademija i filmski profesionalci s cijelog kontinenta.

Od 1996. godine predsjednik Akademije je njemački reditelj Vim Venders, a od 2006. godine produkcijska kompanija Evropske akademije za film je i producent ceremonije dodjele nagrada, koja se televizijski prenosi u više od 40 zemalja. Više od 150 akreditovanih novinara pratilo je i izvještavalo sa ove prestižne ceremonije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA