Mamuti će ponovo hodati Zemljom?

Japanski i ruski naučnici veruju da je moguće klonirati mamuta nakon otkrića dobro očuvane koštane srži u butnoj kosti koja je nedavno pronađena u permafrostu istočnog Sibira.

Mamuti će ponovo hodati Zemljom?
Timovi iz muzeja mamuta ruske Republike Jakutije i japanskog Kinki univerziteta planiraju da idućegodine započnu zajedničko istraživanje s ciljem regeneracije džinovskog sisara, prenela je japanskaagencija Kjodo.

Naučnici veruju da je zamenom ćelijskih jezgara slona ćelijskim jezgrima uzetih iz ćelija mamutove koštane srži moguće dobiti embrione sa mamutovim DNK. Embrioni bi potom bili implantirani u jajnu ćeliju slona koja bi, nakon toga, bila ubačena u matericu slonice. Slonovi su najbliži živi srodnici mamuta koji su izumrli krajem ledenog doba, pre oko 10.000godina.

Obezbeđivanje jezgra sa neoštećenim genom je od ključne važnosti za tehniku transplantacije jezgra, ističu naučnici koji od 90-ih godina pokušavaju da izvedu ovaj poduhvat.

Otkriće dobro očuvane butne kosti mamuta u Sibiru podstakla je nadu naučnika u mogućnost uspešnog kloniranja nekadašnjeg sisara.

Pod dejstvom globalnog zagrevanja došlo je do otapanja leda u delovima istočne Rusije koji su obično permanentno zaleđeni i do otkrivanja ostataka jednog broja zamrznutih mamuta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA