Devojka koja srce nosi u rancu

Britanki Rebeki Henderson srce je odstranjeno zbog raka, a sada sa sobom u rancu mora stalno da nosi mašinu koja zamenjuje njeno srce i pumpa krv kroz telo.

Devojka koja srce nosi u rancu

Hendersonova je samo jedna od dve osobe u Britaniji koja ima veštačko srce i gde god da ide sa sobom nosi sedam kilograma tešku mašinu, koja je sa njenim telom povezana sa dve cevčice ispod grudnog koša.

Rebeka i njena majka, LindaSa baterijom koja traje samo dva i po sata, 24-godišnja devojka iz Bistera mora da bude sigurna da je mašina uvek napunjena ili da je blizu punjača, a napolju sa sobom uvek nosi rezervnu bateriju.

Kada se alarm jednom prilikom oglasio, njeni roditelji imali su samo četiri minuta da zamene baterije.

Studentkinja sa Oksford univerziteta dobila je veštačko srce u revolucionarnoj operaciji obavljenoj u januaru, samo tri meseca nakon što je saznala da boluje od raka.

Oktobra prošle godine hitno je prebačena u bolnicu kada se tokom treninga u teretani srušila i počela da iskašljava krv.

Doktori su joj isprva dijagnostikovali sepsu, ali par nedelja kasnije ustanovili su da je sepsa bila izazvana sarkomom u desnoj srčanoj komori.

„Sepsa mi je na neki način spasila život, jer su zbog nje otkrili rak. Određeni period pre nego što se sve izdešavali osećala sam se loše. Srce mi je na trenutke kucalo izuzetno brzo, ali su mi doktori govorili da je u pitanju anksioznost", kaže Rebeka.

Seća se da joj je najteže bilo kada je ispričala ocu. „'Tata, imam rak'. Bila je to najgora tišina u mom životu", seća se Britanka.

Doktori su uspeli da odstrane veći deo tumora i krenula je da prima hemoterapiju. U januaru, međutim, ponovo je hitno prebačena u bolnicu kada je izgubila svest.

Ispostavilo se da je doživela infarkt. Uspeli su da je povrate, ali su otkrili i da se tumor vratio i raste.

„Rekli su nam da neće preživeti 24 časa. Tri dana smo spavali u bolničkim čekaonicama. Rebekin onkolog sedeo je sa nama i plakao", priseća se njena majka Linda.

Ipak, izvukla se, a doktori su odlučili da će morati da joj odstrane srce i zamene ga sa uređajem "Total Artificial Heart".

Mašina teži sedam kilograma i pumpa krv u njeno telo putem dve cevčice ispod grudi. Operacija je bila pionirski projekat kardiovaskularnog hirurga Andrea Sajmona u londonskoj bolnici „Herfild".

Rebeka kaže da joj je veštačko srce dalo novu šansu za život, ali da su izazovi života sa njim veliki.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA