Kad brak zbog državljanstva postane pakao

  • BiH
  • 09. Nov 2018.

Udaja ili ženidba u inostranstvu zbog državljanstva i radne dozvole mnogima u Bosni i Hercegovini je jedini izlaz iz krize i novčanih problema u kojima se nalaze.

Kad brak zbog državljanstva postane pakao
Javna je tajna da tamošnji državljani za određenu sumu novca pristaju na brak bez ljubavi, kako bi ljudi iz BiH stekli državljanstvo i poslije toga mogli normalno da rade i žive u zemljama EU.

Pojedinci ne pitaju za cijenu, za partnera, zemlju, niti za godine ili bilo šta drugo. Bitno je dobiti pasoš EU, Velike Britanije, SAD, skandinavskih ili nekih drugih država i zauvijek napustiti BiH.

Internet sajtovi i društvene mreže prepuni su ponuda: „Hitno potrebna ženska osoba iz Švajcarske za papire", „Imam 50 godina, željela bih da pomažem starijim osobama, a može i brak sa starijim muškarcem da bih ga služila i ujedno dobila papire", „Traži se normalan muškarac iz Austrije za fiktivni brak"... kao i mnogi drugi.

Cijene se razlikuju od države do države. Tako u Austriji možete naći partnera koji će se vjenčati sa vama po cijeni od 5.000 do 10.000 evra. Švajcarska je nešto skuplja, pa ovdje za fiktivni brak trebate platiti i do 20.000 franaka.

Pravila su jednostavna, platiš, oko pet godina budeš u braku i poslije toga imaš pasoš obećane zemlje. Međutim, nije sve tako jednostavno.

Nigdje ne piše da će osoba sa kojim ste u braku ispoštovati vaš dogovor i od vas neće tražiti više novca.

Traže još novca

Upravo takva situacija dogodila se Sandri, djevojci koja je čovjeku iz Austrije platila 5.000 evra za brak, ali na kraju nije sve bilo kako je dogovoreno.

- Dogovorili smo se da pet godina živim kod njega i održavam kuću. Prve dvije godine su prošle bez problema. Kasnije je tražio još novca, ucjenjivao me razvodom i počeo čudno da se ponaša. Prvo je tražio još 5.000 evra, a kasnije još 3.000 - priča ova djevojka, koja je posuđivala novac da bi svom suprugu platila brak.

Kaže da je tada prolazila kroz pakao i da ju je „suprug" dobro namučio dok joj nije dao razvod.

- Ovaj brak mi je bio jedini izlaz, morala sam da izdržim. Mene je kući čekao moj vjerenik i oboje smo svjesni da ćemo samo ovako oboje dobiti papire. Sada sam se razvela i ovamo dovela i njega, ali nikako nije bilo lako - priča ona.

Zajednički krevet

Žena iz Banjaluke razvela se kako bi stupila u brak sa nekim iz Njemačke i dobila njihove „papire". Po preporuci tamošnjih prijatelja, našla je starijeg gospodina kome je trebala zdravstvena njega i koji je pristao da se vjenčaju.

- Platila sam mu nešto malo, a on je ostalo odbijao od moje plate. Do kraja bih taman sve isplatila, ali nisam mogla da izdržim. On je počeo da me uznemirava, naveče dolazi u sobu i govori da je to zajednički krevet, ali i po danu da pokušava da me zagrli. Bilo mi je jako nezgodno i pokušavala sam se pravim da to ne primjećujem, ali nisam mogla - priča ova 40-ogodišnja Banjalučanka.

Dodaje da ga je jednom morala odgurnuti, a on ju je tada izbacio iz kuće.

- Pobjegla sam glavom bez obzira, a on je zatražio razvod. Papire nisam dobila, ali sam dobila loše iskustvo za cijeli život. Djevojke koje planiraju da traže nekoga za brak moraju da znaju da to nije nimalo jednostvano. Jednostvano se nalazite u poziciji roba koji mora da istrpi tri ili pet godina, kako bi dobio te čuvene „papire".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA