Kockice leda su pravo leglo bakterija

U restoranskim i kućnim ledomatima vrlo često su pristune bakterije ili plesan, koje dospevaju tu zbog prljavih ruku. Istraživanja dokazuju veliko odsustvo higijene u rukovanju ledom.

Kockice leda su pravo leglo bakterija

Kada posegnete za ledom koji treba da rashladi vaše piće, ili za koktelom u kome je on obavezan sastavni deo, dobro razmislite o tome koliko je rashlađujuća kockica čista!

Konzumenti osvežavajućih i žestokih pića o ovome, uglavnom, ne razmišljaju, iako dobro upućeni upozoravaju da može biti "kontaminirana" bakterijama, pa čak i plesni, pogotovo u situaciji kada ruke nisu apsolutno čiste.

Na veliko odsustvo higijene u rukovanju ledom i njegovu nečistoću ukazuju i mnogobrojna američka istraživanja.

Sprovedena istraživanja o kvalitetu leda pokazala su da je čak 77,2 odsto uzoraka bilo pozitivno na prisustvo koliformnih bakterija, čije je poreklo fekalno.

Reč je o mikroskopski sitnim česticama, koje su u led dospele zbog prljavih ruku.

"Uobičajeno je da bakterije koje se sakupljaju u ledomatima kontaminiraju i kockice leda. U ovakvim situacijama kontaminirani led je problem sam po sebi, a još veći ako dođe u dodir sa mesom i drugom hranom, jer je tada mogućnost za širenjem zaraze veća", naglašava dr Debra Hofman, specijalista mikrobiologije sa Univerziteta u Južnoj Floridi.

Plesan, takođe, vrlo često može da se nađe u restoranskim ledomatima, ali i u kućnim uslovima. Da bi se izbeglo njeno prisustvo neophodno je više puta godišnje čistiti prostore u kojima se drži led, a pogotovo kod kuće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA