Semberski poljoprivredni prerađivači ispunili plan proizvodnje

I pored nepovoljnih vremenskih uslova semberski prerađivači ispunili su plan proizvodnje. Zbog nestašice na domaćem tržištu uvozili su, uglavnom crvenu papriku, dok su druge sirovine obezbijedili na području BiH.

Semberski poljoprivredni prerađivači ispunili plan proizvodnje

vih dana u semberskim fabrikama završava se kampanja otkupa voća i povrća. I semberski povrtari završavaju berbu.

Na njivama je još samo kupus i karfiol čiju berbu privode kraju. S obzirom na lošu godinu, prinosom su zadovoljni, ali brine ih što je svake godine sve teže proizvesti kvalitetno povrće.

"I kada nešto proizvedemo, došlo je takvovrijeme da nemamo s kim da oberemo proizvedeno. Suočavamo se samanjkom radne snage, istim cijenama, a povećanimtroškovima i zbog toga je sve teže proizvesti robu", kaže Mladen Savić, poljoprivrednik iz semberskog sela Crnjelovo.

Nikola Stajić iz Obarske kupus proizvodi napovršini od četiri i pohektara. Ove godine počeo je vlastitu proizvodnju kiselog kupusa.

"Svakako da je isplativije prerađivati kupus, jer što imate veći stepen prerade u bilo kojoj sirovini, vašiproizvodi uvijek imaju neku dodatnu vrijednost", pojašnjava Stajić.

Fabrika "Tanasić" je završila kampanju prerade i ostvarila rekordnu proizvodnju.

"Rekordno smo otkupili krastavac kornišon, cveklu, najviše smo proizveli ajvara, tako da smo veoma zadovoljni sezonom", istakao je Nemanja Tanasić, pomoćnik direktora firme "Tanasić".

Od iduće godine planiraju da prošire kapacitete uz pomoć subvencija Vlade Republike Srpske.

"Aplicirali smo za subvencije ministarstva poljoprivrede, prije par mjeseci dobili smo i rezervaciju, sada treba da nam stigne rješenje o isplati", završava Tanasić.

Dobar odnos sa kooperantima i redovne isplate, obezbijedili su ovoj fabrici dovoljne količine domaće sirovine.

Od ukupno 6.000 tona povrća i voća koje su preradili, uvezli su samo crvenu papriku iz Srbije, jer je deficitarna na našem području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA