FOTO Sajam srednjih škola - putokaz za buduće zanimanje

Četvrti sajam srednjih škola i zanimanja u Bijeljini okupio je 50 srednjoškolaca koji će izlaganjem svojih radova i aktivnostima u matičnim školama pomoći u izboru budućeg zanimanja za više od 1.000 osnovaca, koliko ih je danas prisustvovalo ovoj manifestaciji.

Otvorivši ovu manifestaciju, gradonačelnik Mićo Mićić istakao je da je današnji sajam veoma važan jer će omogućiti osnovcima da se lakše opredijele za neke od srednjih škola.

"Sve je više djece koja su zainteresovana za zanate, za zanimanja koja su neophodna tržištu, a mi smo tu da im omogućimo lakši izbor i da im kažemo kao napraviti izbor i jednostavnije naći posao", rekao je Mićić, naglasivši značaj organizovanja ovakvih manifestacija.

On je podsjetio da su na zahtjev privrednika, u skladu sa njihovim potrebama, u srednjim školama otvorena dva nova zanimanja - stolar i frizer, koja su deficitarna na području Bijeljine. "Sajam zasigurno opravdava svoje postojanje", ističe Mićić.

Prema riječima izvršnog direktora Omladinskog komunikativnog centra /OKC/ Banjaluka Saše Markovića, cilj ovog sajma je da učenici srednjih škola svojim mlađim kolegama iz završnih razreda osnovne škole predstave zanimanja.

"Nakon ovakvog sajma, učenici i roditelji mogu da razmisle o onom što ih čeka narednih godina", rekao je Marković i istakao dobru saradnju sa Gradskom upravom i srednjim školama u Bijeljini.

Prema riječima Andrijane Mitrović, koja predaje praktičnu nastavu budućim frizerima, veoma je značajno otvaranje ovog smjera u srednjim školama, jer nedostaje ovog kadra. "Moje kolege i ja dočekaćemo ih raširenih ruku.

Očekujem da će i naredne godine biti veliki odziv, kao što je bio i ove, s tim što je ove godine dozvoljeno otvaranje samo jednog odjeljenja", rekla je Mitrovićeva, izrazivši nadu da će od sljedeće godine biti odobren upis bar još jednog odjeljenja budućih frizera.

Mitrovićeva je istakla da je praktična nastava veoma važna i da je neophodno obezbijediti učenicima prostor za obuku, dodavši da su u Poljoprivrenoj i medicinskoj školi, u kojoj je otvoreno ovo zanimanje, u toku radovi na takvoj jednoj učionici.

Profesor u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" Živa Makrin kaže da će današnja promocija mnogo značiti za školu i da su radovi učenika izloženi na sajmu privukli pažnju brojnih osnovaca.

"NJihovi radovi doprinose i afirmaciji Tehničke škole, ali na prvom mjestu nadarenosti samih učenika", rekao je Makrin, izražavajući uvjerenje da će osnovci ovdje pronaći prostor za svoje ideje i njihovu afirmaciju.

Gradska uprava Bijeljina danas je u saradnji sa OKC Banjaluka organizovala Četvrti sajam srednjih škola i zanimanja u Bijeljini, koji se održava u sportskoj sali Gimnazije "Filip Višnjić".

Ovom prilikom predstaviće se i nekoliko uspješnih firmi sa područja grada, koje imaju veliki broj zaposlenih i koje mogu dati korisne savjete i sugestije budućim srednjoškolcima.

U okviru Sajma, koji traje do 15.00 časova, biće organizovane fokus grupe za učenike i roditelje na kojima će se diskutovati o postojećim zanimanjima u školama, kao i o deficitarnim stručnim profilima, koji ne postoje u bijeljinskim obrazovnim ustanovama, a koji su poslodavcima potrebni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA