Guglate reč „idiot“ pojave se fotografije Trampa

Kada ukucate reč „idiot“ u Guglov pretraživač i kliknete na opciju „imidžis“ na vrhu stranice pojaviće se fotografije američkog predsednika Donalda Trampa koji na skoro svakoj fotografiji ima šokran izraz lica.

Guglate reč „idiot“ pojave se fotografije Trampa

Veza između pojma idiot i fotogragija predsednika Trampa pojavila se i ranije ove godine. Neki su to povezivali sa činjenicom da su britanski protestani ubacili pesmu od grupe „Grin dej"Amerikan idiot na vrh britanske liste tokom posete amirčkog predsednika toj zemlji.

Takođe, korisnici vebsajtaRedit postavljali su članke koji su sadržali fotografije američkog predsednika pored kojih se nalazila i reč „idiot". Cilj je bio manipulisanje baze podataka pretraživača, koji je u praksi poznat kao „Gugl bombardovanje".

I u američkom Kongresu raspravljalo se o „Guglovoj" političkoj pristrasnosti u algoritmima. Kongesmenka Zoi Lofgren postavila pitanje: „Zašto su na 'Guglu' istaknute fotografije američkog predsednika prilikom pretraživanja reči idiot?"

Izvšni direktor „Gugla" Sander Pičai je istakao da na rezultate pretrage ne utiču zaposleni u „Gugla" i da nisu politički pristrasni.

„Rezultati pretrage zasnovani na milijardama ključnih reči koje su rangirane prema više od 200 faktora, uključujući relevantnost i popularnost", objasnio je Pičai i dodao da su jednako negativne vesti istaknute kada ljudi pretražuju reč „Gugl".

Inače, reč „idiot" pretražena je na „Guglu" više od milion puta i trenutno je najpretraženija reč na internetu u Americi.

Nije prvi put da se neki amrički predsednik dovede u vezu sa nekim pojmom.

U 2003. godini kada biste pretraživli reč bedan neuspeh (miserable failure), na „Guglu" bi se među istaknutim fotografijama nalazile slike predsednika Džordža Buša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA