Bijeljina: Povećan broj oboljelih od gripe

U Bijeljini je povećan broj pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, ali epidemije gripa nema.

Bijeljina: Povećan broj oboljelih od gripe

Nadležni očekuju da grip, kao i svake godine pokaže svoje pravo lice u narednim sedmicama. Pozivaju rizične kategorije stanovništva da se na vrijeme vakcinišu i upozoravaju da imunitet protiv sezonskog gripa traje od 6 do 12 mjeseci.

"Najvažnije preventivne mjeresu izbjegavanje masovnih skupova, adekvatno oblačenje, odnosno boravak u prostorijama koje su adekvatno zagrijane i sa adekvatnom temperaturom. Ukoliko bi se pojavila povišena tjelesna temperature koja asocira na oboljenje slično gripu, pokušati je riješitiu kućnim uslovima sa upotrebom antipiretika, najviše 24 sata. Ukoliko se i poslije tog perioda simptomi nastave, obavezno s javiti porodičnom doktoru", kaže Zoran Dakić, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina.

U bijeljinskom Domu zdravlja naručeno je 2.000 doza vakcina protiv gripa, od čega je 1.000 besplatno za rizične kategorije stanovništva ,a druga polovina po cijeni od 20 maraka. U Higijensko-epidemiološkoj službi bijeljinskog Doma zdravlja kažu da je ovu vakcinu do sada primilo više od 1.400 građana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA