"Jedan od pet miliona": Hiljade Beograđana ponovo na ulicama

Protest pod sloganom “Jedan od pet miliona” održan je i ove subote u centru Beograda. Građani su se, kao i prethodnih puta, okupupili na platou ispred Filozofskog fakulteta, a i ovaj put traže promjene u zemlji, iznose kritike na račun vlasti i traže bezbjednost.

"Jedan od pet miliona": Hiljade Beograđana ponovo na ulicama

Ove subote, govornici su bili glumac Branislav Trifunović i predsjednica NVO Evropski pokret sa Kosova Rada Trajković, prenosi Blic.

- Ovo je zemlja za nas, a ne za lopove, prevarante, one koji kradu i otimaju. Danas su iz Kraljeva osam hrabrih ljudi krenuli pješke za Beograd da bi 16. januara, na godišnjicu brutalnog ubistva Olivera Ivanovića bili ovdje sa nama. Hvala ljudima koji su se usudili da pređu 200 kilometara pješke po ovom vremenu, jer su postali simbol ovog protesta. Trenutno su u Preljini, živi su, zdravi su i stižu u srijedu ovdje - rekao je glumac Branislav Trifunović.

Trifunović je pozvao sve da dođu 16. januara da odaju počast ubijenom Oliveru Ivanoviću, ali "bez pištaljki".

On se osvrnuo i na najavljeni kontramiting, koji pripremaju vlasti u Srbiji.

- Najavljuje kontramiting gdje će dovoditi ljude za 1.500 dinara, i gde će dobijati sendvič. To je razlika između njih i nas, mi dolazimo ovdje srcem. Ima nas više, i pobijedićemo - dodao je Trifunović.

Rekao je i da nosi šal koji je isplela njegova majka.

- Nosim ga zbog svih majki koje se plaše. Samo da kažem da se ne brinu. Majko ne brini, na ulici sam, dobro mi je, okružen sam dobrim ljudima - rekao je Trifunović.

Na protest su stigli i političari Zoran Lutovac, Boško Obradović, Zoran Živković, Aleksandra Jerkov, Dušan Petrović. Sa razglasa odjekuje "Izađi i bori se". Mnogi građani nose transparente, među njima i "Mi smo uz narod, ne uz bivše i sadašnje lopove", "Ima nas 5 miliona", "Počelo je". Neki građani nose zastave Grada Beograda.

Organizatori protesta do sada su iznijeli nekoliko zahtjeva upućenih na adresu aktuelnih vlasti, među kojima su veća vidljivost protesta na RTS-u, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama, a među zahtjevima su i pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva predsjednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Osim Beograda, protesti su organizovani i u drugim gradovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA