Svaki peti porođaj bezbolan: Za epidural se odlučuje sve više žena u Srpskoj

Epiduralnu anesteziju za takozvani bezbolni porođaj u prošloj godini je u Univerzitetskom kliničkom centru RS koristila svaka peta žena koja se porađala prirodnim putem.

Svaki peti porođaj bezbolan: Za epidural se odlučuje sve više žena u Srpskoj

Tačnije, u prošloj godini u ovoj ustanovi je urađena 391 epiduralna anestezija, što je za čak 50 odsto više nego u 2017. godini. U prethodnim godinama ovu anesteziju je u UKC RS koristilo deset do 15 odsto porodilja.

- Univerzitetski klinički centar RS od 2011. godine izvodi epiduralnu anesteziju u akušerstvu, a svake godine se pruži više anestezija - ističe načelnik Urgentnog centra UKC RS Dragan Rakanović, anesteziolog i reanimatolog, koji je uradio i brojne epiduralne anestezije porodiljama u Banjaluci.

Ove cifre govore i o rastu povjerenja porodilja u savremene metode kod porođaja, ali i u osoblje koje ih primjenjuje. U ovoj ustanovi krajem prošle godine su uradili i anketu među porodiljama koje su koristile epidural i ona je pokazala, ističu, da su žene zadovoljne.

- Zadovoljstvo pacijenata je veoma visoko, preko 95 odsto anketiranih porodilja, što nam daje motivaciju za dalji rad i napredovanje - navodi Rakanović.

Pored nedovoljno informacija o ovom postupku, jedan od najčešćih razloga zašto žene, inače, zaziru od epiduralne anestezije jeste strah od mogućih komplikacija. Doktor Rakanović objašnjava, ipak, da su te komplikacije rijetke.

- Komplikacije epiduralne anestezije mogu biti izazvane samim tehničkim postavljanjem epiduralnog katetera ili komplikacije zbog dejstva lijekova. Najčešća komplikacija tehničkog izvođenja je postpunkciona glavobolja, koja se javlja u jedan odsto slučajeva i prolaznog je karaktera, te traje do sedam dana. Najčešća komplikacija dejstva lijekova je prolazni pad krvnog pritiska, koji se efikasno i brzo tretira lijekovima - tvrdi on.

U ovoj ustanovi ističu i da su za proteklih osam godina uspostavili pouzdan sistem izvođenja epidurala, te da je sada u svakom trenutku dostupno pet anesteziologa koji mogu da urade ovu anesteziju kod porodilja.

- U ovoj godini očekujemo i da osposobljavanje završe još dva anesteziologa, koji će se uključiti u samostalno izvođenje epiduralne anestezije u akušerstvu - kažu u ovoj ustanovi.

Zakazivanje i ograničenja

Trudnice koje žele da tokom porođaja dobiju ovu vrstu anestezije treba da se anesteziolozima jave u devetom mjesecu trudnoće i da se najprije informišu o njenim prednostima i nedostacima.

- Ljekar tada pregleda i medicinsku dokumentaciju i po potrebi traži dodatne pretrage. Kao i u svakoj medicinskoj proceduri, postoje određena ograničenja, odnosno situacije kada trudnica ne može da dobije epiduralnu anesteziju. Najčešće su to stanja trombofilije, koja podrazumijevaju korištenje antikoagulantne terapije, kao i urođeno ili stečeno niskih vrijednosti trombocita - navodi doktor Rakanović.

Po njegovim riječima, ograničenja nisu striktna, a uglavnom je neophodno da prođe određeni vremenski period od posljednje doze primjenjenog lijeka do mogućnosti izvođenja procedure.

- Ostale kontraindikacije su u akušerstvu izuzetno rijetke, češće se sreću u opštoj populaciji, a podrazumijevaju teške deformitete ili operacije kičmenog stuba, teške srčane mane ili tumorske procese mozga - ističe on.

Epidural je, inače, najviše zastupljen u Francuskoj, gdje ga koristi čak 80 odsto porodilja, te u Velikoj Britaniji, gdje se 40 odsto porodilja odlučuje na ovu anesteziju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA