Novak Đoković oduvao konkurenciju i četvrti put dobio nagradu "Laureus"!

Novak Đoković je bio bez premca prošle godine, osvojio je i dva grand slema, pa je za takve uspehe nagrađen na svečanosti u Monte Karlu. Naš teniser je u potpunosti obeležio 2018. godinu, zbog čega je dobio i prestižnu nagradu "Laureus", koja se dodeljuje najboljem sportisti.

Novak Đoković oduvao konkurenciju i četvrti put dobio nagradu "Laureus"!

Nole se na neverovatan način vratio u završnici prošle sezone, pošto je, počev od Vimbldona, redom rušio rivale, i to na najvećim turnirima, pa je na kraju godinu okončao na prvom mestu. Pokazao je da mu ni povreda lakta ne može ništa, te se od nje veoma uspešno oporavio i do kraja sezone se vratio na poziciju koja mu i pripada.

Njegov uspon počeo je na trećem grend slemu u sezoni, na kom je došao do titule, a zatim je bio neprikosnoven na US Openu, kao i na mastersima Šangaju i Sinsinatiju, čime je objedinio sve velike trofeje. Kada se tome pridodaju finala u Parizu i na završnom mastersu u Londonu, jasno je da mu u svetu tenisa, u ovom trenutku, nema ravnog.

- Laureus nagradu svaki sportista želi da osvoji, i samim tim, za mene to priznanje predstavlja veliku čast. Činjenica da sam večeras među velikim brojem sportskih velikana i što sam u prilici da slušam o izuzetnim stvarima koje Laureus čini širom sveta, daje ovoj nagradi posebno značenje. Prošla sezona je bila neverovatna za mene, u kojoj sam se oporavio od povrede i sa uspehom odigrao Vimbldon i US open, i to je nešto čega ću uvek da se sećam. Oduševljen sam i želeo bih još jednom da se zahvalim Akademiji Laureus na velikoj podršci - rekao je Novak.

Uostalom, to je pokazao i na Australijan openu, na kom se prilično dominantno prošetao do titule, čime je samo najavio da bi ova godina mogla da bude još uspešnija od prethodne.

A svi ti silni uspesi koje je beležio u 2018. godini bili su dovoljni da dobije prestižno priznanje "Laureus" na svečanosti u Monte Karlu, a koje se dodeljuje najboljem sportisti na svetu. Ujedno, ovaj pehar mu je bio četvrti u karijeri.

- Nelson Mendela je lepo rekao da sport govori univerzalnim jezikom i da ima moć da promeni život mnogih mladih ljudi. Laureus fondacija radi upravo to. Uklanjaju te prepreke sa kojima se mladi susreću u životu i pomaže im da nađu svoje mesto i svrhu u sportu. Zbog toga se mnogi mladi pronalaze u sportu i svojim herojima jer mogu da se poistovete sa njihovom borbom i svim onim kroz šta prolaze - rekao je Nole pre dodele nagrada u Monte Karlu.

Nole je prethodno ovo priznanje dobijao 2012, 2015. i 2016. godine, pa je sada ispred njega samo Rodžer Federer, koji je pet puta progašavan za najboljeg sportistu godine u izboru Sportske akademije Laureus.

Đoković je u 2018. bio dominantan, a u ovom izboru iza sebe je ostavio zvanično najboljeg fudbalera na svetu Luku Modrića, zatim asa Pari Sen Žermena Kilijana Mbapea, šampiona Formule 1 Luisa Hamiltona, košarkaša Los Anđeles Lejkersa Lebrona Džejmsa i kenijskog atletičara Elijuda Kipčogea.

I to nije jedina nagrada koja je dodeljena na ovoj svečanosti, već se priznanje dodeljivalo i najboljem timu u prošloj godini, a laskavo priznanje je otišlo u ruke fudbalskoj reprezentaciji Francuske, koja je osvojila titulu na Svetskom prvenstvu u Rusiji. Trofej je primio selektor "trikolora" Didijea Dešana.

Posebnu nagradu "Duh sporta" dobila je američka skijašica Lindzi Von, koja je posle Svetskog prvenstva u Švedskoj odlučila da se povuče, a nakon dobijanja trofeja završila je u suzama.

- Obećala sam sebi da neću plakati. Tako je čudno biti u penziji... Bila sam isnpirisana svima vama i mogla sam da menjam ljude na način na koji to nisam očekivala. Tužna sam što sam napustila sport, ali sam spremna za naredno poglavlje u svojoj karijeri. Hvala vam svima mnogo - rekla je uplakana Lindzi Von, dok je od prisutnih dobila ovacije.

Zatim je dodeljena nagrada sportistkinji koja je napravila najveći proboj prošle godine, a ona je otišla u ruke japanske teniserke Naomi Osake, koja je u 2018. osvojila US Open, da bi na početku ove sezone bila najbolja i na Australijan openu, što joj je donelo i prvo mesto na VTA listi.

Nagradu za izuzetan doprinos sportu dobio je kenijski atletičar i dugoprugaš Elijud Kipčoge, koji je svetski rekorder u maratonu, dok je priznanje za najveći povratak u 2018. godini pripalo čuvenom golferu Tajgeru Vudsu.

Nagradu za životno delo na svečanosti u Monte Karlu dobio je legendarni trener Arsen Venger, koji je ostavio dubok trag tokom 22 godine na klupi Arsenala, a trofej su mu uručili Alesandro Del Pjero i Sesk Fabregas.

Na kraju ceremonije, proglašena je i najbolja sportistkinja u 2018. godini. Nagrada je otišla u ruke Simon Bajls, američke gimnastičarke, koja je bila bolja Mikaele Šifrin, Simone Halep, Ester Ledecke...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA