Ukupno slučajeva
534 (+4)
Preminuli
15 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Broj noćenja turista u Bijeljini povećan za 16 procenata

Sa smještajnim kapacitetom od 928 kreveta Bijeljina je lani ostvarila povećan broj noćenja turista za 16 procenata i povećanje turističke posjete za 14,32 odsto, navodi se u izvještaju Turističke organizacije grada.

TURIZAM

Bijeljinu je prošle godine posjetilo 34.303 turista, strani turisti ostvarili su 42.019 noćenja ili 63 odsto, a domaći 24.679.

U strukturi dolazaka stranih turista najviše ih je iz Srbije - 42 odsto, Slovenije 9,3 odsto, Hrvatske 9,1 odsto, Austrije 6,8 i NJemačke 5,3 odsto.

Prema podacima Gradske uprave, po osnovu boravišne takse koja iznosi dvije KM ostvaren je prihod od 99.100 KM, što je povećanje u odnosu na 2017. godinu kada je po ovom osnovu prikupljeno 85.124 KM.

U izvještaju se navodi da Bijeljina ima izrađenu turističku kartu, promotivni film, kao i suvenirnicu.

Planirano je da kolekcija razglednica grada ove godine bude dopunjena motivima koji promovišu značajne turističke manifestacije u Semberiji.

U Turističkoj organizaciji planiraju dalje jačanje promocije turističke ponude na društvenim mrežama, s obzirom na to da 70 odsto turista koriste internet pri izboru odredišta, pronalasku smještaj i za detaljnije upoznavanje turističke destinacije.

Jačanje turističke ponude grada osloniće se i na tradiciju kroz nastavak uspješne saradnje sa udruženjima žena koje izrađuju ručne radove, umjetnine od tkanine, drveta i porcelana, jer se procjenjuje da najveću pažnju turista privlače upravo manifestacije posvećene njegovanju tradicije, običaja i folklora koje bilježe i najveću posjećenost.

Imajući u vidu stalni rast dolazaka i noćenja turista, u Turističkoj organizaciji očekuju da će ove godine u Bijeljini biti naplaćeno 113.350 KM po osnovu boravišne takse.

Godišnji izvještaj Turističke organizacije Bijeljina biće razmatran na sjednici Skupštine grada u utorak, 26. februara.