Vađenjem šljunka budžet RS plići za 500.000 KM

Ostoja Sekimić (65) i njegov sin Darko (38) iz Laktaša prijavljeni su Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog sumnje da su kao direktor i zamjenik direktora "Darko komerca" nezakonito izvadili oko 330.000 metara kubnih šljunka iz Vrbasa i tako zaradili više od 4,7 miliona, te ojadili budžet RS za više od pola miliona KM, saznaju "Nezavisne".

Vađenjem šljunka budžet RS plići za 500.000 KM

Protiv njih izvještaj je podnijela Uprava kriminalističke policije, a na teret im se stavlja krivično djelo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju.

Sumnjiče ih da su u više navrata od januara 2016. do novembra 2018. godine u mjestu Otoka, na lokacijama Mala ada i Bistrica, iz Vrbasa vadili šljunak bez prethodno pribavljenih potrebnih dozvola Javnog preduzeća "Vode Srpske" i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Sumnjiče ih da su organizovali, vodili i nadzirali iskop i eksploataciju riječnog šljunka u ukupnoj količini 334.122,38 metara kubnih, koji su prodali, pri čemu su izbjegli plaćanje naknade na izvađeni šljunak iz vodotoka rijeke Vrbas. Ta naknada, kako se navodi u sapoštenju MUP-a RS, iznosi 1,5 KM po metru kubnom izvađenog šljunka i na taj način se sumnja da su nezakonito zaradili oko 4.728.800 KM, a budžet Republike Srpske oštetili za oko 501.800 KM na ime izbjegavanja plaćenja naknade na izvađeni materijal.

Darko Sekimić rekao je za "Nezavisne" da oni ne spore vađenje šljunka u pomenutom periodu, ali da nijedna firma za eksploatisanje šljunka iz korita rijeke Vrbas, pa ni njegova, nije imala dozvolu za vađenje.

"Mi smo 15 godina uredno imali dozvolu i više puta smo i tada tražili da nam se produži. Odgovorno tvrdim da 2018. niko nije imao dozvolu. I ove godine smo poslali dopis, ali i dalje čekamo. Sad smo našli alternativu kada smo vidjeli da od ugovora nema ništa. Kupili smo zemljište koje je zaraslo i napravili studiju, izvadili šljunak, vratili zemljište i tu zasadili pogodno drveće", kaže Sekimić.

Tražili su, kako kaže, i sastanak s resornim ministrom, ali nikad nisu primljeni, a sve dokaze su predali u Tužilaštvo.

"Ne znam iz kojih razloga nam nisu produžili dozvolu jer uredno plaćamo sve poreze i ispunjavamo obaveze prema državi", kazao je Sekimić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA