U borbama u Nigeriji poginulo između 69 i 100 ljudi

Između 69 i 100 ljudi ubijeno je u višednevnim borbama na severoistoku Nigerije između bezbednosnih snaga i pripadnika radikalne muslimanske sekte, novi je bilans žrtava koji su saopštile nevladine organizacije i policija.

U borbama u Nigeriji poginulo između 69 i 100 ljudi

Glavni predstavnik jedne lokalne nevladine organizacije Čidi Odinkali rekao je da je prema informacijama kojima raspolaže u gradovima Potiskum i Damaturu ubijeno između 69 i 100 ljudi.

Prema prethodnim podacima, u borbama u Nigeriji poginuo je 61 čovek. Borbe između članova sekte Boko Haram i združenih snaga policije i vojske počele su u četvrtak u državama Borno i Jobe nedaleko od nigerijske granice s Kamerunom, Čadom i Nigerom.

U državi Jobe su se borbe toliko intenzivirale da je vojska naredila evakuaciju stanovništva u okolini centralne džamije u Damaturuu. Po isteku roka za evakuaciju, vojnici su krenuli u akciju u oklopnim vozilima i tenkovima.

Pripadnici sekte Boko Haram izveli su u protekloj godini seriju bombaških napada na nigerijsku vladu, u pokušaju da primene strogi šerijatski zakon u zemlji u kojoj živi 160 miliona ljudi, hrišćana i muslimana.

Sekta Boko Haram preuzela je odgovornost za napad izvršen 4. novembra u Damaturuu u kojem je ubijeno više od 100 ljudi.

Ista grupa priznala je odgovornost za samoubilački napad automobilom 24. avgusta nedaleko od sedišta UN u prestonici Nigerije Abudži u kojem je poginulo 24, a poginulo 116 ljudi.

Malo se zna o izvorima podrške sekti Boko Haram, koja je podeljena na tri frakcije, od kojih je jedna sklona bombaškim napadima i održava kontakte s terorističkim grupama u Severnoj Africi i Somaliji.

Ta sekta odgovorna je za više od 450 ubistava u Nigeriji ove godine.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 20:00

    10°C
  • 23:00

    9°C
  • 02:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

88 cm

Promjena: 2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI