Mina ima u još 129 opština BiH

  • BiH
  • 14. Mar 2019.

Mine i kasetna municija se, prema procjenama, nalaze u još 129 opština u BiH gdje je 1.018 kilometara kvadratnih minski sumnjive površine ili 2,1 odsto, saopšteno je iz Centra za uklanjanje mina.

Mina ima u još 129 opština BiH

Centar za uklanjanje mina upozorava da zaostale mine i neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) direktno utiču na bezbjednost stanovnika i socioekonomski razvoj zemlje.

Kroz operacije sistematskog izviđanja, kako se navodi, definisano je 8.525 sumnjivih mikrolokacija na kojima je, prema procjenama, zaostalo oko 79.000 mina.

U posljeratnom periodu od mina i NUS-a stradalo je 1.758 osoba, od kojih 614 smrtno, a prilikom deminiranja u BiH stradao je 121 deminer, od kojih 51 smrtno.

U 2018. godini u BiH je registrovana su tri minska incidenta, u kojima je jednoa osoba smrtno stradala, jedna je teže povrijeđena, a dvije osobe su lakša povrijeđene.

U saopštenju povodom predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv mina - 4. aprila, iz Centra za uklanjanje mina apeluju na građane da budu oprezni i da ukoliko primijete minu odmah o tome obavijeste policiju ili Civilnu zaštitu, da je ne pokušavaju sami ukloniti, kao i da poštuju znakove koji upozoravaju na mine.

Savjet ministara u tehničkom mandatu usvojio je Strategiju protivminskog djelovanja BiH 2018-2025. godine radi omogućavanja razvoja efikasnog i djelotvornog programa protivminskog djelovanja s fokusom na smanjivanje i potpuno eliminisanje opasnosti od mina za stanovništvo u BiH.

U saopštenju se dodaje da se trenutno u BiH sprovodi projekat "Opšta procjena minski sumnjivih područja u BiH", s ciljem pružanja novih informacija o preostalim minski sumnjivim površinama u BiH, koju sprovodi Centar za uklanjanje mina u saradnji sa nevladinom organizacijom Norveška narodna pomoć i Oružanim snagama BiH, a uz finansijsku podršku EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA