"Anđeli lepote" laserom brišu grafite u Firenci

Snop srebrnog svetla briše crna slova na poznatom mostu Ponte Veki. Firentinski "lovci na grafite" imaju novo oružje - laser.

"Anđeli lepote" laserom brišu grafite u Firenci

Zlato blista u izlozima malenih draguljarnica poređanih na srednjevekovnom kamenom mostu, jednom od simbola Firence. Ali u oči upadaju i nažvrljane poruke turista i strastvene deklaracije zaljubljenih "Romea" koje ga nagrđuju.

Grupa volontera koju nazivaju "Anđelima lepote" odlučna je da gradskim znamenitostima vrati izvorni sjaj. U tome im pomaže infracrveni laser poslednje generacije, dar talijanske tvrtke za proizvodnju lasera El.En.

"Laser briše grafite ne oštećujući kamen ispod", kaže Daniela Valentini iz "Anđela", grupe za obnovu kulturnog nasleđa.

"Neke grafite je teže ukloniti, poput onih napisanih srebrnom ili crvenom bojom. Zavisi to i od toga koliko je porozan kamen i koliko je dugo grafit onde", rekla je.

Čuje se lagano cvrčanje dok njen laser briše poruku "Ja sam bio ovde" nekog turiste. Nije prošlo dugo i on je nestao. Proces je pogledalo i ponešto znatiželjnih turista.

"Očistili smo 28 znamenitosti upisanih u istorijsku baštinu UNESCO širem sveta", kaže glavni direktor El.Ena Paolo Salvadeo.

Laserom se inače uklanja prljavština sa svega, od fresaka do spomenika.

Kompanija, specijalizirana za izradu medicinskih i industrijskih lasera, donirala je nekoliko uređaja muzejima širem sveta, od njujuroške MOMA do Vatikana.

Međutim, laser darivan "Anđelima lepote" u Firenci prvi je koji je napravljen za brisanje grafita.

Uređaj koji na tržištu vredi oko 70.000 evra delotvoran je, ali relativno spor. Potrebno je do 20 minuta da se očisti 10 kvadratnih centimetara zida.

"Uobičajena tehnika peskarenja uvek uklanja i malen deo površine koja se tretira. Laser, međutim, može obnoviti bez toga", kaže Salvadeo.

Penzioner Roberto Lepri (67) tek je počeo da radi kao "Anđeo". Bivši električar, rođen blizu Ponte Vekija, prošao je posebnu obuku za brisača grafita.

"Moramo učiniti sve što možemo da zaustavimo degradaciju grada. Trebaće vremena, ali ja ga sada imam napretek", rekao je.

Deo mosta koji je očišćen u januaru, opet je išaran. Valentini priznaje da je to frustrira.

"Volela bih da ti klinci vide koliko nama vremena i energije treba da očistimo ono što oni išaraju za par sekundi", rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA