U najmanjoj državi novac s "Diznijevim" likovima

Malena pacifička država Niue, koja broji oko 1.200 stanovnika, jedna je od najudaljenijih i najmanjih država na svijetu. Ova ostrvska država u južnom Pacifiku nalazi se u blizini Tonge, 2.400 km sjeveroistočno od Novog Zelanda.

U najmanjoj državi novac s "Diznijevim" likovima

Od 1974.Niue je samostalna teritorija ugovorom povezana s Novim Zelandom. Niue je pridružen Novom Zelandu u smislu da ta država vodi spoljnu i odbrambenu politiku Niuea, ali samo kada to zatraži vlada ove države i samo uz saglasnost te iste vlade.

Ta vlada i dalje je usko povezana s novozelandskom vladom, čiji je dolar zapravo važeća moneta na ostrvu. I upravo se u novozelandskoj kovačnici novca izrađuju kovanice s "Diznijevim" junacima, čija vrijednost zapravo iznosi 25 dolara, a prava je vrijednost mnogo viša, te neke zlatne kovanice dostižu vrijednost i do 40.000 dolara.

Godine 2001. izbacili su kovanice s Pokemonima, a 2014. na kovanicama su se našli "Diznijevi" likovi poput Mikija Mausa, Mini Maus, Paje Patka i dr. Osim klasičnog Mikija, novčiće su krasile i "Diznijeve" princeze.

Novac je bio oslikan i likovima iz "Ratova zvijezda" i serije "Dr Who". Kolekcionari ovih kovanica izdvajaju priličnu svotu kako bi postali vlasnici jedinstvenog novca.

Međutim, to nije jedina zanimljivost u vezi s ovim ostrvom. Naime, cijeli Niue je pokriven besplatnim wi-fi signalom.

Država Niue sastoji se od samo jednog ostrva, koje ima površinu od 260 kvadratnih kilometara (nešto manje od Korčule). Zanimljivo je da Niue ima samo oko 1.600 stanovnika (desetak puta manje od Korčule), po čemu je jedna od najmanjih država na svijetu. Manje stanovnika od Niuea ima samo Vatikan.

Na ostrvu Niue živjeli su Polinežani, a od Evropljana do njega je prvi došao Džejms Kuk 1774. godine.

Većina teritorije ove države je neprobojna džungla. Na obali je samo prstenasta cesta (širine tri i po metra), koja povezuje istočni i zapadni dio ostrva. U ovoj maloj državi postoji samo jedan grad - Alofi, koji je ujedno i glavni grad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA