Morbidan biznis: Prodaju grobnice najbliže rodbine za 13.000 evra

Građani širom Srbije počeli su masovno da prodaju svoje porodične grobnice u kojima su već sahranjeni neki njihovi najbliži rođaci.

Morbidan biznis: Prodaju grobnice najbliže rodbine za 13.000 evra

Trgovina grobnicama, sa sve posmrtnim ostacima bliske rodbine postala je veoma unosan biznis, a sudeći po oglasima, cijene parcela se kreću od 13.000 do 16.000 evra. Prodavci nude da se grobnica otuđi ili ustupi.

Oglasi u kojima se grobne parcele reklamiraju kao nekretnine malo koga ostave ravnodušnim jer bi se svako zapitao kako se to neko prodaje mjesto gdje mu član porodice leži mrtav?

Sudeći koliko se kratko zadrže oglasi na internetu, ocjena je da ova morbidna trgovina cvjeta, a pojavili su se i posrednici. Kada se dogovori prodaja, ne sklapa se kupoprodajni, već ugovor o trajnom ustupanju. Prodavac obavezuje da testamentom ostavi grobno mjesto kupcu i tek tada on formalno postaje vlasnik.

Po pravilniku, kosti pokojnika ne smije da se vade deset godina, a poslije toga može. Ne mora da se vraši ekshumacija.

"Kažem ja sinu, daj grobnicu strica u oglase, ako može da se uzme neki dinar. Nama to ne treba a nekom će da zatreba, ko će ga znati" za Prvu TV priča Jugoslav, jedan od prodavaca grobnice.

Jugoslav je samo jedan od ljudi koji su pratili internet trend i nakon što je umjesto stana u nasljedstvo dobio grob svog sahranjenog strica, odlučio je da ga proda i prihod prodaje podjeli sa sestrom.

Razlozi su različiti, od tih finansijske prirode, do toga da je rodbini teško da održava grob pokojnika, a u oglasima se ističu prednosti grobnih lokacija kao da je u pitanju prodaja seoskih placeva. "na svega 10 minuta hoda od ulaza u Novo bežanijsko groblje", "lokacija kakva se teško danas nalazi" i druge....

Da zvuči bizarno- baš zvuči. Sa druge strane razlozi mogu da djeluju i racionalno, ali prije nego što se ovaj "trend" nastavi ipak treba imati na umu da je opasno da isčezne osjećaj za pretke i da nečeg svetog što dugujemo onim mrtvima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA