Račanović: Grad Bijeljina ne obezbjeđuje novac za održavanje školskih objekata

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u bijeljinskoj regiji Predrag Račanović izjavio je danas da grad Bijeljina ne obezbjeđuje novac za održavanje školskih objekata koji su u katastrofalnom stanju i da to izbjegavanje zakonskih obaveza i nesaradnja nanose štetu hiljadama školske djece u gradu.

Račanović: Grad Bijeljina ne obezbjeđuje novac za održavanje školskih objekata

Odbacujući tvrdnje gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića o nesaradnji sa direktorima dvije gradske škole čiju će smjenu zatražiti, Račanović je na konferenciji za novinare iznio niz primjera urušavanja školskih objekata koji su posljedica nebrige lokalne vlasti, nesaradnje i ignorisanja potreba i zahtjeva direktora škola.

"Nije istina da gradonačelnik ima dobru saradnju sa ostalim direktorima. Na svako traženje novca za investiciono održavanje objekata stiže odgovor da nije nadležan on, nego republička vlast", istakao je Račanović.

Račanović je direktor Osnovne škole "Vuk Karadžić" koja ima 1.439 učenika i dva kabineta za školovanje 27 djece sa posebnim potrebama, a Mićić je nezadovoljstvo njegovim radom obrazložio primjedbom da ne želi da izdaje školsku salu Košarkaškom klubu /KK/ "Radnik", iako je izgradnju sale sa milion maraka finansirala Gradska uprava za koju je ovaj klub prioritetan.

"Apsolutno nisu tačni navodi gradonačelnika, jer je KK `Radnik` sve utakmice odigrao u našoj sali, a posljednja tri mjeseca i trenira u njoj, iako nije izmirio dug iz prethodnih godina od 9.000 KM koji se i dalje povećava", rekao je direktor škole i istakao da nigdje u građevinskoj dokumentaciji ne piše da je školska sala izgrađena da bi u njoj trenirao KK "Radnik".

Račanović je naveo da lično, kao dugogodišnji sportista, ima razumijevanja i podržava potrebe sportskih klubova, ali da škola nema kapacitet niti obavezu da iz vlastitih materijalnih troškova umjesto njih plaća komunalne režije, zagrijavanje, čišćenje i održavanje sportske sale.

"Zakonska pravila izdavanja sale daju prednost djeci školskog uzrasta, a potom ligašima", dodao je on i rekao da ovu sportsku salu trenutno koriste u zakup dva seniorska košarkaška kluba i četiri sportska kluba čiji su članovi djeca školskog uzrasta, od kojih su većina učenici OŠ "Vuk Karadžić".

Račanović je odbacio najavljenu mogućnost da grad Bijeljina preuzme od škole upravljanje sportskom salom i poručio da bi to bilo nasilje i apsolutno protivzakonito.

Odgovarajući na tvrdnje gradonačelnika Mićića da je imao dobru saradnju sa prethodnim, a nema je sa sadašnjim direktorom škole "Vuk Karadžić", Račanović je pokazao fotografije brojnih školskih prostorija u ruševnom stanju nekada i uređenih sada, među kojima su kotlovnica u sportskoj sali vrijedna 9.000 KM.

On je naveo da Gradska uprava Bijeljine ne izvršava ni zakonsku obavezu deratizacije školskih objekata, ne pomaže finansijski održavanje školskih sportskih takmičenja, te da su bila lažna i njihova obećanja da će djeca imati koristi od naknade za postavljanje solarnih panela u okviru škole.

 

Foto: infobijeljina

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    10°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

140 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 09:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI