Od danas prestaje da važi obavezna zimska oprema

U servisima za zamjenu guma uveliko je počela demontaža zimskih i montiranje ljetnih guma na automobilima, s obzirom na to da su zimske gume i oprema obavezni do 15. aprila.

Od danas prestaje da važi obavezna zimska oprema

Mitar Lončar, trgovac u Auto-centru "Merkur" u Banjaluci, kaže da su gužve već počele jer se vozači pripremaju za ljetnu sezonu montiranjem ljetnih pneumatika.

"Ljetni pneumatici se po zakonu koriste od 15. aprila, ali to se može malo i prolongirati s obzirom na to da to nije tako hitno kao zimske gume, jer je tokom zimskog perioda nekorištenjem zimske gume ugrožena lična bezbjednost pa su iz tog razloga sada manje gužve nego u zimskom periodu", kaže Lončar.

On je rekao da vozači tokom ljeta voze i na zimskim gumama zbog nedovoljne upućenosti u materiju.

"Zbog lične sigurnosti daleko je bolje koristiti ljetni pneumatik jer se on mnogo bolje ponaša tokom ljeta na mokrom kolovozu. Daleko bolje prijanja na kolovoz i samim tim zaustavni put auta tokom kočenja je daleko efikasniji kod ljetnih guma u tom periodu", kažu u Auto-centru "Merkur".

Lončar ističe da pojedini vozači i ne mijenjaju pneumatike zbog ekonomske isplativosti, te je savjetovao vozačima kako da prođu najpovoljnije.

"Ukoliko se pravi velika kilometraža, više od 10.000 do 15.000 kilometara pa nadalje, u tom smislu je najbolje uzeti četiri ljetne i četiri zimske gume te ih mijenjati shodno prelasku sezone. Međutim, ukoliko vozači prave do 10.000 kilometara godišnje, postoji mogućnost da postave na svoje vozilo cjelosezonske pneumatike, koji su kod nas sve češće u upotrebi", savjetuje Lončar.

Dodao je da građani najčešće traže povoljnije gume poput guma tigar i sava, jer su najpovoljnije, ali da su tražene i gume mišelin.

"Cijene su za jeftinije proizvođače od 50 KM pa nadalje, sve zavisi od kvaliteta gume", dodao je Lončar.

Boban Mandić iz Banjaluke, kog smo zatekli čekajući u redu, rekao je da su gužve već počele, te da čeka već pola sata za zamjenu pneumatika na svom vozilu.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, preporučio je vozačima da ne koriste pneumatike za ljeto i zimu, nego ako imaju mogućnosti da skinu zimske pneumatike i postave ljetne.

Perica Pećanac, portparol Auto-moto saveza RS, apelovao je na vozače da prilikom promjene pneumatika detaljno prekontrolišu i vozilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA