Crvi najbolje čiste rane?

Čišćenje rana pomoću crva može biti novo rješenje za ukljanjanje mrtvog tkiva koje će zamijeniti hirurške skalpele, predlažu francuski istraživači.

Crvi najbolje čiste rane?
Međutim taj pristup ipak nije tako nov. Debridement terapija larvama (DTL) ima dugu medicinsku istoriju, a nova istraživanja smatraju da on može biti koristan i za manje ozbiljne lezije (iako se nekada koristio samo za ozbiljnije rane.)

"Prije 20 godina terapija crvima se koristila kao posljednji pokušaj spašavanja nekog dela tela, pre amputacije,"objašnjava dr Ronald Šerman, istraživač sa Kalifornija univerziteta.

Rezultati njegove studije pokazuju da je korišćenje crva za čišćenje rana, eliminisalo potrebu za apmutacijom u 60% slučajeva.

Tretman je naišao na široko odobravanje i za čišćenje manje ozbiljnih povreda, a studije potvrđuju da je proces bezbedan i efektan.

Autori studije su zaključili da DTL mnogo brže uklanjanje mrtvog tkiva u odnosu na standarno zbrinjavanje rana; naročito u toku prve nedelje.

Međutim istraživači predlažu, iako je metoda sigurna i bezbolna, da se ne koristi na duži period već samo tokom prve nedjelje liječenja jer ona ipak ne ubrzava proces liječenja i zarastanja u odnosu na standardne procedure.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA