Napravili dom na sred mora, sada im prijeti smrtna kazna

Amerikancu i njegovoj djevojci prijeti smrtna kazna jer su optuženi za gradnju "morskog doma" nedaleko od tajlandske obale.

Napravili dom na sred mora, sada im prijeti smrtna kazna

ČadElvartovskii Suprin Tepdetnavodno su u bijegu i skrivaju se otkad ih jetajlandska mornarica optužila za prijetnju državnom suverenitetu.

Njihov dom, koji je fiksiran na 20 metara visokoj platformi, nalazi se oko 19 kilometara od obale Puketa. Elvartovski tvrdi da je kućica udaljena gotovo 21 km od obale i prema tome ne spada pod jurisdikciju Tajlanda, piše "BBC".

"Mornarica je pronašla betonsko postolje kako pluta u moru, ali nikoga nije bilo na njemu. U dogovoru s lokalnim vlastima smislićemo iduće korake",rekao je šef policije Nikorn Somsuk.

Iz mornarice su naglasili dapar nije ni zatražio nikakve dozvole za gradnju doma. Ako ih proglase krivima za ugrožavanje suvereniteta države,prijeti im kazna od doživotnog zatvora do smrtne kazne,prenosi "Jutarnji".

Elvartovski je radio kao programski inženjer za američku vojsku prije nego što je počeo ulagati u virtualnu valutu Bitcoin. Par se priključio takozvanom "seasteading" pokretu koji podstiče izgradnju platformi i domova u međunarodnim vodama gdje stanovnici tih plutajućih domova ne bi podlijegali zakonima nijedne države. Inicijativa je prvi put pokrenuta 2008. godine i cilj joj je da stvori"velike autonomne okeanske zajednice u kojima će se moći eksperimentisati".

Tajlanđanka i Amerikanac članovi su grupe "Ocean Builders", preduzetnika koji prikupljaju sredstva za izgradnju takvih domova. U videu objavljenom u februaru Elvartovski je rekao da zajednica predstavlja mjesto gdje se "mogu skupiti ljudi koji vole slobodu i zaista budu slobodni".

Sporna platforma izgrađena je u februaru, ali vlasti su je otkrile tek ove nedjelje.

U saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici "Ocean Builders" stoji da par nije sam izgradio kuću, već da su oni samo podstanari.

"Proveli su nekoliko nedjelja na platformi u moru i zabilježili svoju avanturu. Ni na koji način nisu bili uključeni u dizajn doma", piše na sajtu.

Broj ovakvih zajednica u svijetu nije poznat. Njihov je dom bio prvi dom isključivo za jednu porodicu,ali postoje primjeri takozvanih mikronacija. Radi se o samoproglašenim "narodima" koje ne priznaje nijedna vlada, a najpoznatija je Silend, platforma u Sjevernom moru koja postoji od 1967. Ima vlastitu zastavu, valutu i fudbalsku reprezentaciju. Nekoliko takvih mikronacija ima i u Australiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA