Radnici Gradske uprave, ekolozi i ribolovci u akciji čišćenja područja Eko-kampa „Jezera“

Prethodnog vikenda područje Eko-kampa „Jezera“ bilo je mjesto održavanja još jedne ekološke aktivnosti u okviru akcije „April, mjesec čistoće“ - radnici Gradske su, zajedno sa članovima udruženja „Eko-put“ i „Riba“ čistili su područje ove prirodne oaze kod Pavlovića mosta.

Radnici Gradske uprave, ekolozi i ribolovci u akciji čišćenja područja Eko-kampa „Jezera“

- Prvo smo, u saradnji sa ribolovcima iz Udruženja „Riba" čistili okolinu Eko-kampa i obližnjih jezera, gdje je bilo čak i leševa uginulih životinja, a nakon toga i obod samog Eko-kampa. Nažalost, iako se zagađivanje prirode iz godine u godinu smanjuje, još ima nesavjesnih građana koji komunalni otpad odlažu na mjestima na kojima to ne samo da nije dozvoljeno, nego i ne priliči. Još jednom apelujem na savjest građana da se odgovorno ponašaju prema gradu u kojem svi zajedno živimo, ali i upozoravam na visoke kazne koje su propisane za ovakvo ponašanje - podsjetio je načelnik gradskog Odjeljenja kominalne policije Ratomir Draganić.

Eko-kampom „Jezera" upravlja Udruženje „Eko-put", čiji predsjednik Snežana Jagodić Vujić je navela da su članovi ovog Udruženja čistili ovaj prostor još od početka marta ove godine, tako da je ovo završna faza tog velikog posla.

- Ovo je ranije bila velika divlja deponija, koju smo 2013. godine dobili na korišćenje i od tada je uređujemo. Od 2016. godine na ovom prostoru unapređujemo i infrastrukturu, kako bi ovo postao pravi vizitorski centar i dio turističke ponude Semberije - istakla je Jagodić Vujić, dodajući da već sada mnogo ljubitelja prirode dolazi u Eko-kamp da uživa u miru, tišini i svježem vazduhu.

Ona je podsjetila da je da je za osnivanje Ekološko-istraživačkog centra, odnosno, budućeg Vizitorskog centra, ovo Udruženje imalo najveću podršku od Gradske uprave.

- Za infrastrukturne radove dobili smo pomoć od „Ker Internacional Balkans" (CARE International Balkans), a od 2017. godine, zahvaljujući pomoći Gradske uprave, ovaj prostor ima i električnu energiju. Takođe, imali smo pomoć UNDP-a u BiH preko programa „Riloud" (Reload) i od preduzeća „Vodovod i kanalizacija" - istakla je Jagodić Vujić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić naveo je da je tokom aprila organizovan niz ekoloških akcija, s ciljem zaštite životne sredine.- Hvala Udruženju „Eko-put" na uređenju ovog prostora, a i svima koji su učestvovali u akciji čišćenja.

Cilj akcije „April, mjesec čistoće" nije samo da čistimo i čuvamo životnu sredinu tokom ovog mjeseca, nego da služi kao podsjećanje da o njoj mislimo svaki dan tokom godine - istakao je Mićić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA