Toyota počela prodaju modela Aqua Hybrid

Najavljeno juče od strane kompanije Toyota Motor Corporation, na tržištu Japana počela je prodaja domaće verzije modela Prius C pod nazivom Aqua.

Toyota počela prodaju modela Aqua Hybrid
Pozivajući se na "prvih 17 godina stručnosti i tehnologije u razvoju masovne proizvodnje hibridnih vozila", Toyota je izjavila da njen 1,5 litarski Toyota Hybrid System II (THS II) sa redukcijom smanjenja stepena prenosa isporučuje 100 konjskih snaga i najveću štedljivost goriva. Na japanskom test cikusu potrošnje goriva, model Aqua je trošio između 2,5 i 2,8 L/100 km. Motor ima tzv. Atkinsonov ciklus rada, odnosno koristi tzv. Exhaust-Gas Recirculation (EGR) metod, efikasnu pumpu za vodu koja se napaja na baterije, ne koristi prenos preko zupčastog kaiša i poseduje preciznu kontrolu rashladne tečnosti sa nadgledanjem njenog protoka. Hibridni pogon, koji uključuje rad kontrolne jedinice, rad motora za napajanje baterija i pogonskog motora, takođe je dizajniran tako da bude mali i lagan. Kao kod modela Prius, izbor samo električnog režima rada omogućava vožnju relativno kratkog dometa i male brzine. Korisna zapremina prtljažnika je zadržana, jer se hibridne baterije nalaze ispod zadnjeg sedišta.

Model Aqua je zabavan i lak za vožnju sa mnogo ponuđenih opcija kao što se i očekuje od ovakvog modela. Međutim, model ima nekoliko dodatnih opcija vezanih samo za Japansko tržište koje podržavaju pristup osobama sa invaliditetom. Ovo uključuje rotirajuće sedište suvozača da se olakša ulazak i izlazak invalidima, kao i električni mehanizam za utovar/istovar invalidskih kolica sa prostorom za odlaganje istih.

Postoje još neke opcije za hendikepirane osobe, uključujući specijalno konstruisan servo mehanizam volana koji smanjuje snagu potrebnu da se okrene volan, pomažući tako da se olakša upravljanje vozilom tokom ubrzanja i male brzine (servo volan je pri pokretanju i malim brzinama teži). Automobil ima odlične LED farove, satelitsku navigaciju, kameru za vožnju unazad, napredne info-ekrane, unapređen audio sistem sa zvučnicima i još mnogo toga.

Mesečni cilj prodaje u Japanu je 12.000 komada u toku 2012. Automobili će se praviti u fabrici kompanije Toyota, Kanto Auto Works Plant u mestu Iwate, Japan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA