Ne preterujte s hranom i pićem

Prekomeran unos hrane, naročito masnih i jako začinjenih đakonija koje se teže vare, čemu smo skloni u vreme praznika, ume da izazove čitav niz zdravstvenih tegoba i kod hroničnih bolesnika i kod naizgled zdravih ljudi.

Ne preterujte s hranom i pićem

Zalivanje pikantnih zalogaja alkoholom dodatno otežava situaciju, pa lekari apeluju na umerenost u vreme novogodišnjih praznika.

Dr Vladislava Bulat, specijalista gastroenterologije, iz Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Kliničkog centra Srbije, navodi da se kao najčešće posledice prejedanja javljaju gorušica, gastritis i upala žučne kese.- Gorušica se obično javlja sat vremena nakon jela, i to zbog pojačanog lučenja želudačne kiseline. Manifestuje se kao neprijatan osećaj u ustima i grlu, što je posledica vraćanja želudačnog sadržaja. U sigurne simptome gorušice spada i žarenje u sredi­šnjem gornjem delu stomaka - objašnjava dr Bulat i preporučuje uzimanje antacida, preparata koji neutrališu suvišnu želudačnu kiselinu.Antacidi se nalaze u slobodnoj prodaji, pa doktorka savetuje da se pre korišćenja obavezno pročita uputstvo za upotrebu i da se dosledno poštuje, kako ne bi došlo do opstipacije ili zastoja u radu creva.

Soda bikarbona? Ne, nikakoObilje masne i začinjene hrane u kombinaciji s alkoholom i gaziranim napicima može da ošteti žučnu kesu, pa čak i da izazove njenu upalu, naročito kod osoba koje imaju kamenčiće u žučnoj kesi.Napad žuči, kako obično nazivano probleme sa žučnom kesom, prepoznaje se po bolovima koji se dele u dve grupe. Jednu čine bolovi ispod rebarnog luka, koji se šire prema desnom ramenu i plećki, a drugu bolovi u srednjem delu stomaka i ispod grudne kosti.Ove tegobe su obično praćene dijarejom i povraćanjem. Pacijentima se, osim mirovanja, preporučuje da piju čaj od nane, da jedu suv keks ili dvopek, slane supe, obaren krompir i pirinač. Dr Bulat naglašava da uzimanje sode bikarbone nije dobro rešenje jer donosi samo kratkotrajno olakšanje.

Nikad ne pijte na prazan stomak- Već posle sat-dva od uzimanja sode bikarbone dolazi do pojačanog lučenja želudačne kiseline, što može da izazove akutni gastritis - kaže ona.Tegobe bi trebalo da se smire u roku od 24 sata, a ako se to ne desi, neophodno je potražiti pomoć lekara.Naročito je opasno ako napad žuči prate nadimanje stomaka, krčanje creva, svetla stolica i urin boje piva.Što se alkohola tiče, dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Beogradu, ističe da nikad ne treba piti na prazan stomak, već posle jela. Tada se alkohol bolje razlaže i sporije ulazi u krv.Glavobolja, mučnina i nagon za povraćanjem najizraženije su posledice konzumiranja alkohola, a javljaju se jutro nakon dočeka zalivenog alkoholom. Glavobolju, obja­šnjava naša sagovornica, izazivaju hipoglikemija, tj. pad nivoa šećera u krvi, i aditivi koji se nalaze u alkoholnim pićima, a najviše u vinu.

Ništa ne leči bolje od sna- San najbolje neutrališe loš uticaj alkohola i zato obavezno odspavajte ako vas muče glavobolja ili mamurluk. Pomaže i pojačan unos tečnosti, prvenstveno vode, čajeva i voćnih sokova - kaže doktorka i preporučuje mlaku limunadu u koju je dodata rendana limunova kora.Limunska kiselina, obja­šnjava ona, deluje trostruko blagotvorno - smanjuje nagon za povraćanjem, poboljšava varenje i pomaže jetri da metaboliše alkohol.Kada je reč o rasolu, narodnom leku za mamurluk, dr Šehić kaže da je ovaj napitak obiluje vitaminom C koji povoljno deluje na iscrpljen organizam, kao i solju, koja diže pritisak.- Zato ne preterujte s rasolom - kaže dr Šehić.

Šta nam radi alkohol

Alkohol negativno utiče na centralni nervni sistem tako što:• zamagljuje vid • usporava reflekse• slabi koordinaciju pokreta• otežava koncetraciju• izaziva glavobolju i vrtoglavicuJutro posle pijančenja javljaju se:• ubrzano lupanje srca • mučnina• nagon za povraćanjem• melanholija

Alkohol i mast podižu pritisakOd pojačanog unosa masne i začinjene hrane i alkohola naročito treba da se suzdržavaju osobe koje imaju povišen holesterol i hipertenziju. Alkohol i velika količina masti dovode do naglog porasta masnoća u krvi, to otežava rad jetre i dodatno povećava krvni pritisak. Usled tog ataka na organizam dolazi i do začepljenja krvnih sudova, što ugrožava i rad srca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA