Luvr najposjećeniji muzej na svijetu

Pariski "Luvr" "zacementirao" je položaj najposjećenijeg muzeja na svijetu sa rekordnih 8,8 miliona posjetilaca prošle godine.

Luvr najposjećeniji muzej na svijetu
Muzej je protekle godine zabilježio skok posjeta za pet procenata, poslije trogodišnjeg broja od oko 8,5 miliona posjetilaca godišnje.

Iz "Luvra" navode da su "uživali u brojnim američkim posjetiocima, kao i posjetiocima iz drugih zemalja" koji čine oko 66 odsto ukupnog broja posjetilaca.

Najviše ih je bilo iz SAD, potom iz Brazila, Italije, Australije i Kine.

Francuski zvaničnici saopštili su prošle godine da je broj posjeta francuskim muzejima generalno porastao za pet procenata, na oko 27 miliona posjetilaca.

Britanski list "Umjetnost" nedavno je objavio da je drugi najposjećeniji muzej na svijetu bio Britanski muzej sa 5,8 miliona posjetilaca, a potom njujorški "Metropoliten" sa 5,2 miliona.

Najviše posjetilaca u "Luvr" dolazi iz SAD, potom iz Brazila, Italije, Australije i Kine

"Luvr" je jedan od najvećih i najpoznatijih muzeja na svijetu. Nalazi se na desnoj obali Sene u Parizu, u prvom arondismanu.

U muzeju je izloženo skoro 35.000 predmeta iz perioda od praistorije do 19. vijeka.

Muzej "Luvr" se nalazi u Palati "Luvr" koja je začeta izgradnjom tvrđave u kasnom 12. vijeku u vrijeme vladavine Filipa Drugog. Ostaci tvrđave su vidljivi u podrumu muzeja.

Ova građevina je više puta proširivana i tako se formirala Palata "Luvr", koja je služila kao francuski dvor. Palata "Luvr" ima tri krila: "Rišelje", "Viši" i "Denon".

Na dogradnji "Luvra" je radilo više značajnih arhitekata, među kojima su Lesko, Di Serso, Lemersje, Le Vo, Pero, Viskonti, Gužon.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA