10 automobilskih događaja koji su obeležili 2011.

Pogled preko ramena reći će da je 2011. bila zanimljiva godina puna prevrata u automobilskoj industriji. Neki su se neočekivano vinuli do zvezda, drugi se stropoštali u provaliju bankrota, jednima se smrknulo, a drugima svanulo, neki su nas oduševili, a drugi razočarali.

 10 automobilskih događaja koji su obeležili 2011.

Nije stoga lako sačiniti popis najvažnijih automobilskih događaja koji su obeležili minulu godinu, no mi smo to svejedno pokušali, a nadamo se da pritom nismo nikog zaboravili.

1. Novi Porsche 911 Svaka nova 911-ica pokazatelj je koliko se koncept koji načelno nema smisla (motor na zadnjoj osovini) može usavršiti s dovoljno resursa i predanosti. Porscheov sportaš moderni je klasik koji nikada ne zastareva upravo zbog nemačke tvrdoglavosti, pa će tako samo verni fanovi na prvi pogled moći razlikovati novi automobil od starog. Nemci su se zato pobrinuli da isto ne bude slučaj za upravljačem.

2.Potres i cunami u Japanu Prirodna katastrofa koja je pogodila Japan početkom marta i uzrokovala nuklearnu krizu gotovo je paralizovala automobilsku industriju. Nestašica delova, kao i zastoj proizvodnje automobila, zadali su težak udarac japanskoj industriji, što konkurencija nije propustila iskoristiti.

3.Volkswagen prestigao Toyotu Toyotine probleme, isprva sa servisnom akcijom zbog "'lepljive papučice gasa", a potom i spomenutom prirodnom katastrofom na matičnom tržištu,najbolje je iskoristio Volkswagen koji će se ove godine najverovatnije, ni kriv ni dužan, okititi titulom najvećeg proizvođača automobila na svetu, premda Nemci nisu verovali da će uspeti ostvariti taj cilj pre 2018.

4.Toyota GT 86 Nismo vozili Toyotu GT 86, ali za nas je to automobil godine. Razlog je jednostavan. Ganjajući poziciju General Motorsa kao najvećeg proizvođača na svetu, Toyota se minulih godina u potpunosti orijentisala na prodajni volumen, zanemarujući razvoj zabavnih automobila, zbog čega je među automobilskim entuzijastima stekla status kraljice bež (bezličnih) automobila. Sve se to menja novim kompaktnim sportašem za mase koji bi, prema svemu sudeći, mogao biti iskra koja će zapaliti revoluciju.

5.Kraj za Maybach Godinama je Daimler pokušavao oponirati BMW-ovom Rolls Royceu i Volkswagenovom Bentleyju Maybachom, no nakon svega 2.000 prodanih primeraka u deset godina Nemci su odlučili priznati poraz. Odsad će oponirati Mercedesovom S-klasom.

6.Bankrot Saaba Ford je u jeku krize uspešno rasprodao svoj evropski luksuzni portfelj - Jaguar, Land Rover, Aston Martin i Volvo - no isto nije pošlo za rukom General Motorsu. Čelni ljudi Saaba čak su pronašli investitore, no Amerikanci su se toliko bojali ruskog te kasnije kineskog kapitala da su radije odlučili ubiti Saab nego rizikovati da im konkurencija ukrade tehnologiju.

7.Kinezima četiri zvjezdice na Euro NCAP-u Vest koja je prošla ispod radara većine automobilskih medija mogla bi se pokazati prekretnicom za kinesku automobilsku industriju koja već godinama pokušava ući na evropsko tržište automobila. Četiri zvezdice na Euro NCAP-u za Roewe MG6 i Geely Emgrand tim su sjajnije kad se u obzir uzme to da su osvojene po strožim pravilima. Naime, da je kineski dvojac pristupio izazovu godinu dana ranije, verovatno bi ih osvojio svih pet.

8.Zbogom Bugatti Veyronu Najbrži automobil na svetu pronašao je poslednjeg kupca: tristoti, milijun eura vredan Veyron bit će isporučen anonimnom evropskom kupcu krajem ove godine, a Bugatti nam još nije otkrio čime će se baviti nakon toga.

9.Pozdrav letećim automobilima Čak ni svemogući Veyron ne može leteti, no zato može Terrafugia Transition. Američki proizvođač ove je godine uspwo dobiti izuzeće američke Nacionalne agencije za sigurnost u prometu NHTSA, čime mu se, uprkos nekim modernim sigurnosnim nedostacima, omogućuje korišćenje u regularnom saobraćaju, dok će za plovidbu među oblacima ipak trebati posedovati pilotsku dozvolu i koristiti aerodrome za poletanje i sletanje.

10.Tople želje hrvatskom električnom superautomobilu Premda tek treba dokazati sve navedeno - 1080 KS i 3.800 Nm okretnog momenta, sprint do stotke za 2,8 sekundi i maksimalna brzina od 305 km/h, a sve uz mogućnost prevaljivanja čak 600 kilometara s jednim punjenjem - Concept_One Rimac Automobila, za hrvatsko tržište, najsvetlija je tačka dosadašnje godine. Hrvatski električni superautomobil oborio je s nogu publiku na frankfurtskom autosalonu, o njemu su pisali svi značajniji automobilski mediji širom sveta te ovim putem njegovom mladom kreatoru Mati Rimcu želimo puno sreće u ostvarivanju zadatih ciljeva i toplo se nadamo da će se i sledeće godine naći na našem popisu deset najvažnijih automobilskih događaja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA