Da li antibiotici goje?

  • Zdravlje
  • 04. Jan 2012.

Poljoprivrednici odavno koriste antibiotike za tov stoke, a nedavno su se pojavile sumnje da ovi lekovi sličan efekat mogu imati i na ljude.

Da li antibiotici goje?
Pre više od polovine veka jedna nasumičnastudija pokazala je da su se regruti mornarice kojima je davana određena dnevna doza antibiotika poputhlortetracilina ilipenicilina, radi sprečavanja infekcija, za7 nedelja ugojili nešto više od 2 kg u odnosu na 1 kg koliko su dobili oni koji su uzimali placebo.

„Početkom 20. veka heliobakter piloribio je dominantni stomačni mikrob", rekao je drMartin Bleser, mikrobilolog na Njujorškom univerzitetu. Danas svako dete u Americi primi 10 do 20 doza antibiotika do svoje 18. godine i manje od 6 odstodece nosi ovaj mikroorganizam. Iako to ne zvuči kao problem,dr Bleser je otkrio da se ubijanjem H. pilorija značajno menja rad zeluca i creva, čime se organizam podstiče na prejedanje.

Normalno je da nakon obrokabroj hormona gladi grelina i leptina opada signalizirajući da smo siti.

Dr Bleser je sa svojim kolegama nedavno u jednoj studiji otkrio da su veterani, nakon što su dobijali antibiotike radi uništenja helikobaktera imali 20 odsto veći nivo leptina i nakon obroka, dok im je grelin skakao i do 6 puta više od normalnog.

"Preterana upotreba antibiotika može dovesti do raznih stanja, poput gojaznosti, dijabetesa tipa 1, zapaljenja creva, alergija i astme koja su danas udvostručena među mnogim populacijama", rekao je dr Bleser. Švajcarski i nemački naučnici su otkrili da se ubrizgavanjem H. pilorija kod miševa zapravo sprečava pojava astme.

Dok nasantibiotici mogu učinitigojaznim,probiotici imaju suprotan efekat. Prošlogodišnja studija sprovedena među osobama sa viškom kilograma pokazala je da je kod onih koji su pili fermentisano mleko sa probiotikom Lactobacillius znatno smanjena količina sala na stomaku.

Pre 2 godine istraživanje je otkrilo da suporodilje koje su tokom početnog perioda trudnoće uzimale namerinice koje sadrže Lactobacillus i Bifidobacterium bile manje gojazne i imale manji procenat masti u predelu abdomena.

Dok rasprave i istraživanja u vezi sa uticajem antibiotika na gojaznost idaljetraju, odavno je dokazano da ovi lekovi pomažu stvaranje otpornih mikroorganizama.

Najbolji način da sačuvate vaše zdravlje jeste da antibiotike uzimate samo kada je to zaista neophodno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA