Facebook ne da svoje aplikacije novim korisnicima Huawei telefona

Facebook je objavio da više ne dozvoljava da se njegove aplikacije unaprijed instaliraju u "pametne telefone" koje proizvodi kineski gigant Huawei.

HighTech

Ta odluka usledila je nakon veta koji su SAD uvele Huaweijuzbogtvrdnje da uređaji te kompanije ugrožavaju njihovu nacionalnu bezbjednost.

Prije nametanja tog ograničenja, svi pametni telefoni koji su izašli iz postrojenja Huaweijapreuzeli suaplikacije Facebook, Instagram i WhatsApp. To znači da će zabrana na Facebookuuticati samo na uređaje koji još nisu napustili fabriku.

Korisnici koji su već kupili telefone Huaweii dalje mogu da provjeravaju svoje naloge na tim društvenim mrežama i ažuriraju odgovarajuće aplikacije.

Sadašnji korisnici modelaHuaweijakoji nemaju predinstalirani Facebookna svom uređaju i dalje će moći da preuzmu aplikaciju u prodavnici Googlea. Međutim, buduće verzije telefona neće imati pristup prodavnici Googleaosim ako američke vlasti ne promijene svoju politiku prema kineskoj kompaniji.

Iz Huaweijasu izjavili da su spremni za bilo koju akciju SAD i obećali da će riješiti bilo kakav prekid u radu njihovih uređaja.

Sredinom maja, američke vlasti uvrstile su Huaweina crnu listu koja američkim kompanijama ograničava kupovinu rezervnih dijelova i usluga bez odgovarajućeg odobrenja iz Vašingtona.