Koliko zarađuju sindikalni lideri: Na vrhu Ranka Mišić, na dnu liste željezničari

Ranka Mišić ima platu od 2.116 KM, ali ipak zarađuje oko 3.400 KM mjesečno. U čemu je, dakle, štos? Cifra od pomenutih 2.116 KM je, ustvari, osnovna plata, a kad se na to doda naknada za minuli rad od 309 KM, to iznosi ukupno 2.425 KM. Valja toj cifri dodati i topli obrok.

Koliko zarađuju sindikalni lideri: Na vrhu Ranka Mišić, na dnu liste željezničari

Što se tiče ostalih prihoda, predsjednica Saveza sindikata RS, koja je trenutno na putu, odgovorila je da „za službena putovanja prima dnevnice, kao i svi drugi radnici", te podsjetila da je članica Ekonomsko socijalnog savjeta RS, što, kaže, „zna cijela RS".

- Kao i drugi članovi ESS, imam naknadu u visini najniže plate u RS, a to je 450 KM, ali se ni ta naknada ne isplaćuje redovno - rekla je Mišićeva.

Ranka Mišić je, prema podacima Fonda PIO RS, i članica upravnog odbora ovog Fonda, a naknada za taj angažman, u skladu sa propisima RS, iznosi 400 KM mjesečno. Dakle, kad se sve sabere, predsjednica najveće sindikalne asocijacije u RS mjesečno zaradi oko 3.400 KM, ne računajući eventualne, povremene naknade za učešće u projektima ili konferencijama i seminarima.

Potpredsjednik Saveza sindikata RS, koji je i predsednik granskog Sindkata metalaca i rudara RS, Tane Peulić, kako sam kaže, zarađuje oko 2.000 KM mjesečno. Tvrdi da nije član nijednog upravnog odbora, niti komisije u kojoj se članstvo plaća.

Predsjednik Sindikata prosvjete za 2.500 KM

Dragan Gnjatić, predsjednik najbrojnijeg granskog sindikata u RS, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, koji okuplja oko 14.000 članova, prima platu koja, kako sam računa, sa dodacima „izađe" na oko 2.500 KM.

- Od ostalih angažmana samo sam predsjednik Skupštine FK Gomionica, u kojem sam nekad i sam igrao, ali tu ništa ne zaradim, nego ponešto i priložim. To je mali klub, bez prihoda, pa mi iz uprave damo po pedesetak maraka sedmično da bi momci mogli igrati utakmice - kaže Gnjatić.

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite, zarađuje, kako kaže, 1.570 KM mjesečno i takođe tvrdi da nema dodatnih prihoda.

Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine i turizma RS, tvrdi da je njegova plata 1.361 KM i da zavisi isključivo od članarine. Mada u ovoj branši radi oko 60.000 trgovaca i ugostitelja, sindikat ima svega 2.500 članova.

Dragana Vrabičić, agilna predsjednica Sindikata građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti RS, zarađuje oko 1.800 KM mjesečno. I ona tvrdi da nema dodatnih prihoda, te da u komisiji za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata radi pro bono.

- Plate predsjednika granskih sindikata nisu se mijenjale u posljednjih deset godina - kaže Vrabičićeva.

Predsjednik ima 1.000 KM, potpredsjednik duplo višeLideri konkurentske Konfederacije sindikata RS imaju mnogo manje prihode. Tako predsjednik Konfederacije, Željko Tepavčević, ima platu od oko 1.000 KM, ali kao predsjednik Sindikata RiTE Gacko.

- Svi mi u Konfederaciji radimo volonterski, a jedini zaposleni u KS RS je pravnik, koji radi stručne poslove. Pojedini članovi predsjedništva KS RS imaju plate, ali kao predsjednici granskih sindikata ili sindikalnih organizacija u svojim preduzećima - kaže Tepavčević.

- Uz to nemam nikakvih dodatnih prihoda, jer sve ostalo što radim, radim pro bono. Pro bono sam potpredsjednik Konfederacije sindikata, pro bono sam u upravi FK Željezničar, pro bono sam bio i član Upravnog odbora Fonda solidarnosti za liječenje djece u inostranstvu, dok me nisu izbacili zato što nisam ničiji igrač - kaže Marić.

Željezničari na dnu liste

Tako potpredsjednik Konfederacije, Božo Marić, kao predsjednik Sindikata uprave RS, ima platu od 2.100 KM.Vjerovatno najpoznatiji sindikalac u RS, koji nije član nijedne od dvije sindikalne centrale, jeste Zlatko Marin, predsjednik Sindikata STD u Željeznicama RS.

Kao sindikalac on prima svoju „redovnu" platu, koju je primao i dok je radio kao otpravnik vozova, a ona, sa svim dodacima, iznosi 800 KM. Marin ima 41 godinu radnog staža.

Po istom prinicipu, njegov kolega Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata železničara RS, ima platu od 530 KM mjesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA