VIDEO Ovo je najprometnija raskrsnica na svijetu

Svjetski poznata raskrsnica Šibuja u Tokiju pravi je simbol kontrolisanog haosa velikog grada.

VIDEO Ovo je najprometnija raskrsnica na svijetu

Svakog dana tom raskrsnicom prođe na hiljade pješaka. Deset saobraćajnih traka i pet glavnih pješačkih staza okruženi su neonskim zgradama u srcu Tokija. Osim što svakodnevno služi za prelaz, na ovoj lokaciji organizuje se i doček Nove godine, ali i proslava Noći vještica, koja je posljednjih godina postala sve popularnija u Japanu.

Uz raskrsnicu nalazi se stanica Šinjuku, jedna od najprometnijih željezničkih stanica na svijetu i ona koju je nemoguće zaobići tokom posjete Tokiju.

Raskrnica se može vidjeti i u mnogo filmova poput The Fast and The Furious, Lost in Translation, itd. Modeli ga koriste kao modnu pistu, a bez obzira na neko događanje na toj lokaciji, raskrsnica će i dalje ostati funkcionalna. Bez obzira na broj ljudi nikada neće biti tako jako zagušena, a vozila hitne pomoći lako će se kroz nju probiti, piše CNN.

Svaki dan se nešto mijenja, posebno video panoi, a i priprema se za OI 2020. godine.

Mogu se čuti i audio i video informacije, kao što su prognoza vremena, i slično. U toj velikoj gužvi može biti zbunjujuće, no tu je i spomenik koji je poznat svima. Onaj lojalnog psa Hachika, akite, koji je vjerno čekao povratak svog vlasnika s posla na toj stanici tokom 20-ih. Kada je Hidesaburo Ueno nenadano umro, Hachiko je i dalje nastavio čekati, svakog dana, gotovo deceniju. Njegova vrsta jako je popularna a on je poznat kao vjerni pas. Bio je živ i prisutan tokom otkrivanja spomenika 1932. godine, a trenutni spomenik je restauracija iz 1984. godine.

Najpopularnije mjesto s kojeg se mogu napraviti dobre panoramske fotografije je trgovački centar Magnet, te platforma tačno iznad raskrsnice, koja je otvorena od 11 ujutro do 11 naveče. Ulaz je besplatan. Opremljena je sa kamerom koja se za malu naknadu može sinhronizirati sa pametnim telefonom posjetilaca i s njom napraviti selfije. Ima još nekoliko lokacija s najboljim pogledom na raskrsnicu kao što je Šibuja Likarie zgrada, u kojoj se nalaze uredi, trgovine i pozorišta.

Nekoliko blokova od glavnog prelaza pogled sa 11 sprata zgrade pruža se i na željezničku stanicu. Platforma je otvorena za posjetioce a toj gradskoj vrevi dodaje i još jedan moment, vozovi. Shibuya Excel Hotel Tokio zauzima najviše mjesta na prelazu, i ima pogled na njegov svaki kutak.

Službeno, otvoren je samo za goste hotela, ali s obzirom na popularnost, dozvoljen je i posjetiocima hotelskih restorana na 25. spratu.Ubrzo će sve to pasti u sjenu Shibuya Skyja, nebodera na 47 spratova. Biće najveći u Shibuyi i na krovu imati platformu otvorenu 360 stepeni, s koje će se moći vidjeti cijelo područje, ali i imaće dobar pogled na raskrsnicu. Sigurno će biti velika atrakcija kada se otvori u septembru ove godine.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA