Lopovi u Semberiji aktivniji ljeti: Pljačkaši u kućama, vlasnici na godišnjem

U protekla dva mjeseca na području Policijske uprave Bijeljina dogodilo se 25 teških krađa, od čega je 19 bilo u kućama, a po tri u vikendicama i pomoćnim objektima.

Lopovi u Semberiji aktivniji ljeti: Pljačkaši u kućama, vlasnici na godišnjem

Lopovi najčešće kradu novac, zlato i tehničke uređaje, koji se mogu brzo i lako prodati na tržištu.

Statistika pokazuje da se najviše provala u kuće i stanove i krivičnih djela krađe događa u ljetnjim mjesecima, odnosno u sezoni godišnjih odmora.

Iz Policijske uprave Bijeljina apeluju na građane da budu oprezni i preduzmu određene mjere na zaštiti imovine, kako njihovi domovi ne bi bili potencijalna meta lopova.

Portparolka Policijske uprave Bijeljina Aleksandra Marić savjetuje građane da ne ostavljaju poruke na društvenim mrežama i drugim javnim mjestima o tome gdje su, da o svom odsustvu obavijeste samo osobe u koje imaju povjerenja kako bi oni mogli da povremeno obilaze njihove domove, da na vratima ugrade dodatnu bravu, te da novac i druge dragocjenosti ne ostavljuju u domovima nego ih pohrane u banku ili sef.

Savjetuju i da se roletne na stanovima ne spuštaju do kraja, jer je to lopovima signal da vlasnici nisu tu.

- To su neke od mjera koje građani mogu da preduzmu kako bi zaštitili imovinu. S druge strane, mi ćemo učiniti sve kako bismo ih zaštitili. Ohrabruje da je posljednjih godina sve veći procenat rasvijetljenih krađa i onih koji su za ova krivična djela procesuirani i kažnjeni - kaže Marić.

Građani Bijeljine ove preporuke ocjenjuju kao dragocene. Smatraju da policiji moraju olakšati posao tako što će o svojoj imovinu voditi više računa.

Kažu i da policija mora više da se angažuje na zaštiti ljudi i njihovih materijalnih dobara.

- Mnogo je važno da se pojačaju i kaznene mere, odnosno, adekvatno kazne svi koji čine ova krivična djela. A i mi moramo da se pridržavamo preporuka policije. Novac, zlato i druge dragocjenosti da se pohrane u sef, a ne čuvaju u kući. Dobro je ako nekog možete da zamolite da povremeno obilazi vašu imovinu jer čim lopovi primjete da nekog tu ima, teže se odlučuju na provale - kaže Bijeljinac Dušan Stevanović.

Prijaviti sumnjiva licaIz policije apeluju na građane da prijave kretanje sumnjivih lica i vozila, naročito u onim ulicama u kojima frekvencija saobraćaja nije velika, pozivom na besplatni broj 122.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA