Da li vrućina ubija?

U Engleskoj svake godine od posljedica visokih temperatura umre oko 2.000 osoba. Uzrok smrtnog ishoda u ovakvim situacijama najčešće su srčani i moždani udari koje obično izazove napor da se unutrašnja tjelesna temperatura održi stabilnom, prenosi "Hina".

Zdravlje

Viša stopa smrtnosti evidentirana je pošto je živa u termometru prešla 25 ili 26 stepeni Celzijusa. Aliraniji podaci upućuju na to da visoke temperature češće izazivaju smrt pojedinaca u proljeće i rano ljeto nego na "vrhuncu ljeta". To se vjerovatno događa zbog toga što postepenonastojimo izmijeniti svakodnevno prilagođavanjekako ljeto odmiče i navikavamo se na 'borbu' s vrućinom.

Podaci koji se odnose na ranije toplotne udare upućuju na to da se najviše smrtnih ishoda dogodi u prva 24 sata toplotnog talasa. I hladnifrontmožebiti smrtonosan, alitreba mupuno dužeda djelujena čovjekov organizam. Studija iz 2010. godine o posljedicama toplotnih talasau devet evropskih gradova posvuda je pokazala povećan broj smrtnih ishoda - od 7,6 odsto u Minhenudo 33,6 odsto u Milanu. Od posljedica toplotnog talasa2003. godine u Evropi je umrlo 70.000 više ljudi nego što je uobičajeno.