Da li znate kako su nastali karmini?

Crveni, ružičasti, bordo… ruževi dolaze u svim bojama, a zahvaljujući zanimljivim marketinškim idejama, i u svim oblicima, ali da li ste se ikada zapitali kada su se devojke prvi put njime ulepšavale?

Da li znate kako su nastali karmini?

Istorija karmina počinje pre više od 5000 godina kada su žene usitnjavale dragoceno kamenje koje su nanosile na usne kako bi se svetlucale.

Drevni svet U starom Egiptu žene su posebnim tehnikama boju za usne dobijale iz joda, ali to je nakon uzastopnog nanošenja dovodilo do bolesti pa odatle svoje korene vuče termin „poljubac smrti".

Navodno je Kleopatra svoje usne, koje su osvojile neke od najvažnijih vojskovođa u istoriji, ukrašavala ‘ružem' koji se sastojao od smrvljenih insekata i mravljih jajašaca koja su davala crvenu boju. Osim insekata u smesu su se za sjaj dodavale i riblje ljuske.

16. vek
Tokom ovog veka karmin je u Velikoj Britaniji učinila popularnim kraljica Elizabeta koja je njime naglašavala svoj bledi ten. Ipak, to nije dugo trajalo jer je 1653. godine sveštenik Tomas Hel osnovao pokret koji je šminkanje nazivao „đavoljim delom".

20. vek
Iako u 18. veku nije bilo popularno nositi šminku, bleda put bila je oznaka dama, a osunčanost karakteristična za žene koje su radile u polju, početkom 20. veka stvari se menjaju i 30-ih šminkanje prolazi pravu malu revoluciju. Hazel Bišop našla je pravu formulu za postojanost ruža i u proizvodnji počeli su da se koriste razni voskovi, pigmenti i ulja. Slična formula održala se do danas, a ono čime se vi devojke mažete najčešće sadrži vitamin E, hidratantna sredstva, kakao maslac, kremu za sunčanje i kolagen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 23:00

    11°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

67 cm

Promjena: 4cm

Sava Jamena

325 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI