Beograd gradi, Sarajevo koči

Gradnja autoputa od Beograda do Sarajeva treba da počne krajem ovog mjeseca, a zvaničnici Republike Srpske naglašavaju da je to projekat od izuzetnog značaja i da na nivou BiH treba što prije da budu potpisana dokumenta koja se tiču gradnje novog mosta na Rači.

Beograd gradi, Sarajevo koči

Mediji u Srbiji su objavili da izgradnja prve dionice autoputa počinje 29. avgusta, kada u tu zemlju stiže i turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan koji će tada sa prvim čovjekom Srbije Aleksandrom Vučićem svečano ozvaničiti početak radova koji se odnose na putno povezivanje Beograda i Sarajeva.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u februaru ove godine je, nakon sastanka s nadležnim ministrima u BiH u vezi s ponudom Turske za izgradnju autoputa, potvrdio da je usaglašena jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima.

Predstavnici Srbije su još sredinom decembra prošle godine s turskom kompanijom "Tašjapi" potpisali komercijalni ugovor za projektovanje i izgradnju prve dionice autoputa. Predviđeno je da se dvije kružne dionice autoputa iz dvije zemlje spajaju u blizini Bijeljine i Višegrada.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović istakla je nedavno za "Glas Srpske" da je budući autoput koji će povezivati Srbiju i BiH najbolji primjer da je infrastruktura mnogo više od betona i asfalta. Povezujući Srbiju i BiH, dodala je, ne gradi se samo novi, moderan autoput, već dodatno zbližavaju Srbija i Republika Srpska te gradi i povjerenje i bolji odnosi između Srba i Bošnjaka, čime se postavljaju temelji za bolju saradnju i bolju budućnost čitavog regiona.

Dionica od Kuzmina do Sremske Rače, dužine oko 17 kilometara, biće dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini. Početak dionice biće na autoputu Beograd - Zagreb, kojim će biti povezana sa petljom kod mjesta Kuzmin, a dalje trasa nastavlja do Sremske Rače, gdje je planiran međudržavni most na Savi koji će biti veza sa Republikom Srpskom (BiH).

Srpska je, prema riječima njenih nadležnih, ubrzala pripreme za izgradnju autoputa koji treba da je, preko Posavine i Semberije, poveže sa Srbijom, a tome u prilog ide informacija koja je i razmatrana u Narodnoj skupštini RS, u kojoj piše da je cilj da ta dionica bude završena do 2025. godine.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić istakao je za "Glas Srpske" da vjeruje da će i zvaničnici Srpske biti krajem mjeseca u Srbiji te naglasio da je za RS povezivanje sa Srbijom u vrhu prioriteta.

- Srbija počinje, a nadam se da ćemo veoma brzo sa naše strane napraviti pomake. Generalno, imamo problem na nivou BiH, odnosno verifikacije na Savjetu ministara i Parlamentu mosta na Rači i potencijalnih kredita. To nas može poremetiti. Ovo je za nas u Republici Srpskoj prioritetan projekat. Mi, što možemo, to i radimo. U Narodnoj skupštini uskoro će biti usvojen plan parcelacije da bismo mogli da idemo u eksproprijaciju. Savjet ministara BiH se čeka za potpisivanje međudržavnog sporazuma za izgradnju mosta na Rači - rekao je Trninić.

Srbija će, prema ranijim najavama, finansirati i izgradnju mosta na Rači, vrijednog oko 100 miliona evra, te pomoći izgradnju dionice od granice sa Srbijom do Bijeljine. Dionica Brčko - Bijeljina - granica Srbije duga je 31 kilometar, piše u dokumentima "Autoputeva Republike Srpske".

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH u petak su kratko kazali da je sporazum između BiH i Srbije o gradnji autoputa spreman te dodali da Srbija ima riješeno pitanje finansiranja, a to pitanje je još otvoreno u BiH.

Povezivanje

Komercijalni ugovor za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica autoputa Beograd - Sarajevo između Vlade Republike Srbije, "Puteva Srbije" i turske kompanije "Tašjapi" potpisan je u decembru prošle godine. Izgradnjom tog autoputa Srbija dobija mogućnost da se poveže s evropskim Koridorom pet, koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH, a BiH sa koridorima deset i 11 unutar Srbije, odnosno sa autoputem Beograd - Šid i saobraćajnicom preko Požege.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA