Autoput Sarajevo - Beograd čeka Tursku

Planirani autoput Sarajevo - Beograd, koji treba da grade turski izvođači, po svemu sudeći, sa BiH strane još neće početi jer nije utvrđen način finansiranja ovog velikog investicionog projekta.

Autoput Sarajevo - Beograd čeka Tursku

Naime, na posljednjoj sjednici Savjeta ministara BiH sporazum između BiH i Srbije u vezi s gradnjom autoputa Sarajevo - Beograd nije utvrđen, a još se ne zna kada bi mogao biti, iako je Srbija već završila sve pripreme i čeka da započne s projektom krajem ovog mjeseca.

Igor Pejić, sekretar Ministarstva transporta i komunikacija BiH, kaže da se još čeka da turska strana da odgovore na pitanja koja se odnose na finansiranje projekta. Prema njegovom mišljenju, do sada je trebalo da bude poznato ko će biti investitor, te da očekuje da to bude ime koje je poznato u svjetskim razmjerama. Takođe, kako kaže, još nije jasno na koji način bi se projekat kroz BiH finansirao, da li bi bio u pitanju kredit, grant ili koncesija. A Pejić naglašava da još nije jasan ni finansijski okvir, te da se ne zna, primjera radi, da li se radi o pola milijarde ili tri milijarde evra."Na s

vim sastancima na ovu temu na kojima sam imao priliku sudjelovati postavljao sam ova pitanja. Po mom uvjerenju, u najmanju ruku je neobično da nakon ovoliko vremena još nemamo odgovore na prethodna pitanja, koja u stvari daju smjer realizacije projekta. Ukoliko se radi o kreditu, jer nije realno očekivati grant, a koncesija podrazumijeva ozbiljnu proceduru s upitnim ishodom, teret zaduživanja bio bi na entitetima, a nisam siguran da je to održivo na ovom projektu", kaže on.

U Ministarstvu saobraćaja i veza RS, takođe, nemaju informacija o trenutnom stanju projekta, te ističu da čekaju poziv na sastanak operativnog tijela s turskom stranom, na kojem očekuju da čuju detalje.

"Takođe, formirana je delegacija BiH za pregovore sa Srbijom za definisanje sporazuma za izgradnju mosta preko Save", navode oni.

Što se tiče do sada urađenih koraka, oni ističu da je nakon potpisivanja Memoranduma o razumijevanju između BiH i Turske o saradnji u oblasti saobraćajne infrastrukture, u okviru kojeg je definisan autoput, u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH formirano operativno tijelo na čijem čelu je Mladen Goluža.

"RS ima jednog člana u tom tijelu i sad čekamo sastanak da vidimo šta se planira dalje", kažu oni.

Ministri finansija Srbije i Republike Srpske, Siniša Mali i Zora Vidović, razgovarali su juče u Beogradu o važnim projektima koji bi trebalo da unaprijede regionalnu povezanost, kao što je početak gradnje autoputa Beograd - Sarajevo.

Mali je na sastanku predstavio investicioni plan Srbije, a u fokusu razgovora bio je i početak radova na dionici Kuzmin - Rača sa srpske strane, kao i trasi koja će povezati Doboj i Bijeljinu u Republici Srpskoj.

Radovi na dionici Kuzmin - Rača trebalo bi da počnu krajem avgusta, a trajaće oko dvije godine, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srbije.

U toku je i izrada dokumentacije za dionicu Požega - Kotroman, što je drugi dio veze sa BiH.

Vidovićeva je zahvalila na podršci i istakla da se nada da će i ubuduće saradnja biti na visokom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA