Vrijeme za gledanje “Mona Lize” prekratko

Posjetioci najvećeg francuskog muzeja “Luvr” kao i obično čekaju u redovima da bi vidjeli najčuveniju sliku tog muzeja, portret “Mona Liza” Leonarda da Vinčija, ali sada su počeli da se žale, ne na duge redove, već zato što im je dozvoljeno samo nekoliko minuta da posmatraju slavnu sliku.

Vrijeme za gledanje “Mona Lize” prekratko

Posjetioci se žale na to što nekad čekaju u redu i po nekoliko sati, te na to što ih čuvari odmah tjeraju da nastave da idu dalje, a žale se i što je slika tako mala (77x53 centimetra) pa se loše vidi sa daljine koja je dozvoljena.

"Mona Liza" je trenutno izmještena sa svog standardnog mjesta jer se ta sala renovira i smještena je u monumentalnu salu Mediči, gdje se nalaze monumentalne Rubensove slike, pa se pored njih "Mona Liza" "gubi".

Uprava "Luvra" predlaže posjetiocima da zakažu "susret sa Mona Lizom" jer samo će oni koji imaju rezervaciju, od njih 30.000 koji dođu samo da vide Da Vinčijevu sliku, moći sigurno da je vide, ali ipak samo nekoliko minuta.

Posjetioci se žale da im čuvari dozvole samo minut da naprave "selfi" pored "Mona Lize" i tvrde da u "Luvru" vlada haos i da je loše organizovan.

- Sve je bilo sasvim u redu osim posjete "Mona Lizi" - žalio se jedan posjetilac.

"Luvr" je najposjećeniji muzej na svijetu i svake godine ga posjeti najmanje 10,2 miliona posjetilaca, a 80 odsto ih dolazi zbog "Mona Lize".

Zamjenik direktora Vinsent Pomared je već sada preporučio posjetiocima da rezervišu termin za posjete "Luvru" tokom jeseni.

"Mona Liza" će biti vraćena na svoje stalno mjesto u oktobru, kada će biti otvorena velika izložba posvećena 500. godišnjici Da Vinčijeve smrti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA